Årets logistikutmaningar: Kortare leveranstid och lägre risker

mars 10, 2017 Logistik

Tre av fyra experter inom logistik, internationell handel och supply chain menar att kortare led- och leveranstider är årets viktigaste utmaning för de internationella företagen. Dessutom måste företagen arbeta aktivt för att minska riskerna med global handel i en ständigt föränderlig värld. Det visar AEB i sin årliga rapport, Global Trade Management Agenda 2017.   

Dagens konsumenter vill att det ska gå fort från beställning till leverans. Det höjer kraven på bolag inom både kommersiell och industriell sektor, såväl som logistik- och transportföretag. I en undersökning från AEB, en av världens ledande leverantörer av IT-system inom Supply Chain Management, har 330 experter inom logistik och internationell handel tillfrågats om de viktigaste områdena för de globala företagen under 2017. Mer än två tredjedelar (73 procent) pekar på förkortade led- och leveranstider.

Riskbedömning oförändrad trots Brexit
En annan fråga som klassas som extra viktig är lägre risker i supply chain. 65 procent av de tillfrågade menar att lägre risker är en väldigt viktig utmaning att ta tag i under 2017. Brexit var en faktor som många trodde skulle påverka resonemanget kring riskminimering. Men trots att majoriteten av undersökningsdeltagarna besvarade frågorna när utträdet redan var ett faktum skiljer sig inte svaren märkbart från tidigare års undersökningar.

– Jag är förvånad över att företagen inte ser Brexit som en större risk. Brexit påverkar de flesta av de frågor som man uppfattar som viktiga negativt. Exempelvis kommer leveranstiderna, som ju beskrivs som kritiska, bli längre på grund av tulldeklareringskraven. Alla företag som är exponerade mot England kommer att påverkas negativt på flera sätt och det kommer att påverka varifrån man importerar och vart man exporterar varor, säger Ted Roth, vd för AEB Sweden, i ett pressmeddelande.

 


Läs mer