Animerad julklappslogistik

december 10, 2011 Logistik

I årets animerade julfilm Arthur och Julklappsruschen (org. Arthur Christmas) får vi en påminnelse om att se människan i försörjningskedjan.

Det är inte ofta Intelligent Logistik skriver om bioaktuella filmer. Men årets julfilm Arthur Christmas tar oss med till en högteknologisk, logistikbas under nordpolen där tusentals datanörtd-nissar sköter den högst komplicerade uppgiften att få ut alla miljarder julklappar till alla barn samtidigt.
Naturligtvis går något snett, och Tomtens förvirrade, yngste son Arthur tar på sig uppdraget att leverera den sista klappen med gammeltomten och hans gamla släde. Filmen är ett typexempel på att det i slutänden är de enskilda människornas instatser som ligger bakom en välfungerande försörjningskedja, högteknologgi och smarta system till trots.

DHL Express vd Ted Söderholm berättade inlevelsefullt om ett exempel på detta vid invigningen av företagets nya flygfraktsterminal i Örebro i December.
– Vulkanutbrottet på Island var ingenting mot förra vinterns snöoväder. När det var som värst ryckte alla anställda, även tjänstemän på kontoret in och levererade paket och försändelser. Alla ställde upp, det var fantastiskt. Kunderna blev inte så lite förvånade när det kom en person i kostym med personbil med en handskriven följesedel och levererade deras paket, men det var väldigt uppskattat, alternativet var att inte kunna leverera alls.
Även om du inte vill se filmen så nog bra att tänka på att en väloljad logistikkedja bygger på personligt eengagemang bland de anställda och för att skapa detta måste man vara en bra arbetsgivare. Särkillt viktigt inför en så hektisk tid som julen, även om julen i år kanske inte blir den mest hektiska någonsin, något Kirsi-Maarit Poljatschenko, marknadschef för bl a Rysslandsmarknaden på finska Containerships, vittnade om under ett anförande på Intermodal i Hamburg i veckan.
– I St Petersburg ser man tydligt på containervolymerna i hamnar och terminaler att osäkerheten är stor i landet ekonomiskt. Folk håller hårt i plånböckerna och vi kommer inte att ha någon jul- och nyårsrusch i år överhuvudtaget.

Av Hilda Hultén