Programmet spikat för Logistikläget 2020

januari 31, 2020 Lager , Logistiklägen
Programmet spikat för Logistikläget 2020

Den 6/2 hålls Logistikläget 2020 på Berns. Dagen bjuder på talare från Lyko, Atea, Ica Fastigheter, Savills, Postnord TPL, Energiföretagen, Swedbank, Fastighetsägarna och Sigtuna Kommun  med flera, och avslöjar Sveriges 25 bästa logistiklägen 2020 – med flera nya specialutmärkelser till lägen som sticker ut lite extra. 

Logistikläget arrangeras i år för femte gången av tidningen Intelligent Logistik, och i år är fastighetsutvecklaren Logicenters Partner till eventet. I år är det logistikräven Rebecka Norberg på rådgivaren Tango som guidar deltagarna genom dagen som moderator.

– Det ska bli kul, ämnena och talarna är jätteintressanta. Särskilt roligt ska det bli att få fråga ut Christian Fredrixon på Ica Fastigheter om deras framtidsplaner, han var min chef när jag jobbade där.

Dagen inleds med en internationell utblick, där Swedbanks makroanalytiker Cathrine Danin berättar om handels- och konjunkturutvecklingen i världen och vilken påverkan den har på Sverige, följt av Freddy Jönsson Hanberg som beskriver de ökande riskerna och hoten mot globala och lokala försörjningskedjor.

Näst på tur är Anja Almedar på Energiöretagen som reder ut elbristfrågan och vad den kommer att ha för påverkan på utvecklingen och etableringstakten i olika delar av Sverige.

Från Postnord TPL kommer sedan  Håkan Lindberg, som ska prata om varför logistiken och tredjepartslogistiken växer så starkt i Skåne just nu.

Förmiddagen avslutas med ett panelsamtal om framtidens logistikbehov och hur frågor som elbrist, digitalisering, försörjningsrisker och handelsutveckling påverkar marknaden för logistik. Med i panelen sitter Ica Fastigheters affärsutvecklingschef Christian Fredrixon, Fastighetsägarnas digitaliseringschef Christoffer Börjesson, Energiföretagens Anja Alemdar och moderator Rebecka Norberg.

Varuägarfokus och europeisk utblick

Eftermiddagen inleds med varuägarnas synvinkel, och inleds med Ateas supply chain-chef Lorna Stangeland, som ska berätta om deras satsning på ett nytt centrallager i Växjö, där de samlat sin nordiska ditribution. Lagret och verksamheten har en tydlig hållbarhetsprofil, med ett uppsatt mål att få tillbaka 100 procent av all hårdvara som säljs.  I höstas vann Atea utmärkelsen Årets logistiketablering 2019, och Lorna Stangeland berättar även om lagerutvecklingen tillsammans med Logistic Contractor och hur Växjö är som logistikläge.

Därefter får vi höra e-handlaren Lykos vd Rikard Lyko berätta om varför de valde att lägga sitt nya, högautomatiserade centrallager på hemorten Vansbro, och hur dalarna fungerar som logistikläge för e-handel.

För den internationella utblicken står sedan Marcus de Minckwitz, regionansvarig för EMEA på fastighetsrådgivaren Savills i Storbritannien, som ska sin syn på vad som händer på den europeiska fastighetsmarknaden, där 15 miljoner kvadratmeter ny logistikyta behöver byggas de närmaste 4-5 åren.

– Vi tittar på e-handelns effekt på Europas logistikfastighetsmarknad, och hur väl rustade olika länder är för att möta efterfrågan. Det vi kan konstatera är att är det är en helvetes massa ny lageryta som behöver byggas, säger Marcus de Mickwitz.

 

Sveriges bästa logistiklägen 2020

Sist ut är Intelligent Logistiks chefredaktör Hilda Hultén, som presenterar listan över Sveriges 25 bästa logistiklägen 2020.

– Det är en hel del intressant som hänt på listan, jag kommer att prata om förändringar i handelsmönster, etableringstrender och flöden, och hur de påverkar listan över tid. Vi kommer också att uppmärksamma några lägen som utmärker sig särskilt i år med egna utmärkelser, bland annat till Årets Etableringsläge, Årets Hållbarhetsläge, Årets Last Mile-läge och Årets kunskapslyft.

Dagen avslutas med ett panelsamtal om hur väl listan stämmer överens med verkligheten, där Logicenters vd Mathias Kettelhoit, Bockasjös marknadsansvariga Linda Persson, Sigtuna kommuns näringslivschef Mathias Forsberg och Hilda Hultén ska ge sin syn på logistiklägen, under ledning av moderator Rebecka Norberg.

Välkomna till en dag full av kunskap, möten, och logistik!

Länk till programmet (PDF)

Anmäl dig till Logistikläget 2020 här