NCC satsar på extra hållbara lastgårdar

juni 27, 2017 Lager , Logistik , Miljö/CSR

För att minska slitaget och öka hållbarheten har NCC valt att belägga två av sina lastgårdar med sten i stället för asfalt.

Framtidens logistiklösningar kan vara stora planer integrerade i stadsutveckling, men de kan också vara mindre, mer konkreta lösningar som gör nytta dag ut och dag in, det skriver Richard Helgesson, kundansvarig uthyrning på NCC Property Development AB i en artikel på Linkedin.

Det är lastgårdarna i Brunna och Arendal som NCC valt att belägga med sten i stället för asfalt, vilket är en lösning som ger ett slitstarkt, hållbart och effektivt resultat, enligt NCC.

Genom att slitlagret på lagergårdarna tillåts att röra på sig slipper man sprickbildningar som leder till minskad hållbarhet och ökat underhåll.  Låsbar marksten tar upp horisontella krafter och står emot punktbelastningar utan att få plastiska deformationer som annars kan uppstå i asfalt en varm sommardag. Att förstärka ytan med asfalt som bärlager under den låsbara markstenen är ett bra sätt att minimera spårbildningar och få en, över tid, mycket hållbar konstruktion, enligt NCC.

– Minskat underhåll ger inte bara minskade kostnader, utan sparar också på naturen. Då blir det enkelt att fatta bra beslut. Att stenarna dessutom är lokalt producerade är extra roligt och gör projektet ännu mer hållbart, kommenterar Richard Helgesson, kundansvarig uthyrning region Stockholm.


Läs mer