Icas lager granskas efter klagomål från personalen

april 26, 2023 Lager

 Icas lager i Upplands-Bro, norr om Stockholm, granskas av Integritetsskyddsmyndigheten efter en anmälan om att arbetsgivaren utövar kontroll av medarbetares produktionstakt – och ger bestraffningar till dem som inte lever upp till förväntningarna. Det rapporter Dagens Nyheter, DN.

Enligt anmälan kontrollerar arbetsgivaren bland annat hur länge anställda är på toaletten. Bestraffningar ska ha skett av medarbetare som inte lever upp till produktionstakten,  genom bland annat förolämpningar och kränkningar. Detta skall enligt de anställda ha pågått sedan i mitten av 2021.

Ansvariga för lagret vill inte kommentera anmälan till tidningen, men Gabriella Ohlzon, pressansvarig på Ica Sverige svarar DN i ett mail:

– Vi kan bekräfta att Integritetsskyddsmyndigheten har inlett ett tillsynsärende. Vår bedömning är att det inte förekommer problem på det sätt som beskrivs men vi kommer givetvis att bistå myndigheten på alla de sätt de önskar under utredningen. I avvaktan på den processen har vi inget mer att säga just nu.

Arbetsplatsen har till den 4 maj på sig att svara skriftligt på myndighetens frågor. Därefter avgör myndigheten om man går vidare med ärendet.