Element Logic installerar AutoStore hos Hedin Parts

januari 30, 2024 Lager , Logistik
Element Logic installerar AutoStore hos Hedin Parts

Hedin Parts har under 2023 byggt om sin stora logistikanläggning i Nyköping, med fokus på ökad effektivitet. Som en del i effektiviseringen uppgraderar man också sin automationsanläggning genom att installera robotsystemet AutoStore från Element Logic.

Hedin Parts, som är ett helägt dotterbolag till Hedin Mobility Group, hanterar reservdelsförsörjningen för koncernens olika varumärken. Företaget bedriver sin verksamhet i en 53 000 kvm stor lagerfastighet belägen i Nyköping, tio mil söder om Stockholm, med direkt tillgång till hamnar, järnväg och stora Europavägar. Den har också direkta länkar till de främsta logistikcentren för centrala och södra Sverige, samt hela Norden. Målet är att bli en ledande distributör av reservdelar och tillbehör i Europa. För att nå dit genomför Hedin Parts, under 2023 – 2024, ett större ombyggnationsprojekt.

Automation i projektets tredje etapp
Projektet går i tre etapper där första steget är att rusta upp fasaden och renovera olika personalytor. I andra etappen får byggnaden ett nytt ventilationssystem, nya kylmaskiner, fjärrvärmecentral och ett utbyggt sprinklersystem samt nya portar. I den tredje etappen som startade hösten 2023 uppdateras tekniken i fastighetens lagerautomation för att säkra en lagereffektivitet i världsklass.

Element Logic installerar AutoStore

Automationen som Hedin Parts satsat på är det skalbara och flexibla robotsystemet AutoStore från Element Logic. Med start under hösten 2023 bygger de en helt ny AutoStore-grid med tillhörande robotar och mjukvara i den befintliga lokalen. Här kommer 27 robotar hantera varor i 40 000 lådor, där plocket och packet registreras på registreringsnummer. Så när lådan kommer ut är allt redan sorterat och klart, vilket blir smidigt och effektivt mer just in time för kunderna.

– Hedin Parts genomgår en imponerande tillväxtresa och satsar nu på ett ambitiöst logistikprojekt där vi på Element Logic bistår med en spjutspetslösning. Jag ser fram emot att följa deras automationsresa med fokus på ökad effektivitet och kundnöjdhet, säger Benny Thögersen, Managing Director på Element Logic Sverige.

Maximerad effektivitet
Genom installationen kommer Hedin Parts nå en betydligt högre effektivitet där de hanterar såväl pallar och lådor som enstaka artiklar, i 950 orderrader per timme. Det innebär att de med utvalda transporter, kan leverera nästa dag till i stort sett hela Europa.

“Vi har haft ett utmärkt samarbete hittills”
Carl-Johan Krook, COO på Hedin Parts:

– Vi såg ett stort behov av att optimera vår reservdelsförsörjning mot dagens effektivitetskrav. Vårt lager som vuxit och förändrats i 40-50 år har genomgått flera förändringar under årens lopp, men nu handlar det om att skapa en effektivare anläggning anpassad för nuvarande och framtida behov. Vi fokuserar intensivt på att standardisera våra processer och undersöker även hur vi med modern teknologi kan effektivisera ytterligare.

– För två decennier sen var vår anläggning en av de modernaste inom automotive sektorn. Men med en föråldrad automation var det nu dags för en uppgradering. Vi har sedan tidigare automation för litet och mellanstort gods och nu är vi redo att utvidga detta till större gods.

– AutoStore representerar en modern form av automation som ger oss möjlighet att skala både statiskt och dynamiskt. Det låter oss att expandera, samtidigt som vi gradvis kan fasa ut den äldre anläggningen.

– Valet av Element Logic var ganska naturligt. De har redan etablerat en AutoStore inom vår koncern, vilket innebar att det fanns en grund för ett fortsatt samarbete. Element Logic är en känd integratör och vi har haft ett utmärkt samarbete hittills.

– Målet är att etablera en effektiv, skalbar gods-till-man-lösning. Det passar perfekt med vår ökande volym och vårt koncept kring smådelar, samt kan integreras med hanteringen av större delar.  Vi har förberett oss för framtida expansioner och kommer nu fokusera på att konvertera den gamla anläggningen till AutoStore, avslutar Carl-Johan Krook ett pressmeddelande.

Element Logics installation i siffror:
40 000 lådor
950 orderrader i timmen
27 robotar
9 portar för plock och pack
3 portar för inlagring

Installationen startade i oktober 2023 och gick live i januari 2024.