Volvos el-lastbilar rullar ut

februari 22, 2019 IT/Teknik , Miljö/CSR , Transport
Volvos el-lastbilar rullar ut

AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt, TGMs vd Roger Nilsson och Volvo Trucks vd Roger Alm poserar för pressen framför de nya ellastbilarna. Foto Hilda Hultén

Tisdagen den 19 februari överlämnades Volvo Lastvagnars första helelektriska lastbilar kunderna TGM och Renova. Lastbilarna ska nu rulla i testas i fält på Göteborgs vägar, och Volvo hoppas få igång serieproduktion under året.  

Under pompa och ståt lämnades nycklarna över till Volvo Trucks nya lastbilar vid en ceremoni på Volvo Trucks Experience center på Torslanda. Dagen bjöd på talare, visning och provkörning av de nya lastbilarna. Först ut att tala på scen var Volvo lastvagnars vd Roger Alm.

– Vi är alla medvetna om behovet av att minska transportindustrins påverkan på klimatet, och att vi som lastbilstillverkare spelar en stor roll här. Vi är inne i ett teknikskifte nu och här driver vi ny teknologisk utveckling, det här är ett stort framsteg för hela branschen, sa Roger Alm. Lastbilarna har gått snabbt att ta fram, projektet startade för 3,5 år sedan med en elhybrid men för ett par år sedan landade man i en helt eldriven teknik. 

– De som gjort detta möjligt för oss idag är våra ingenjörer, inköpare och produktionsplanerare som har jobbat hårt för att lösa de problem som en helt ny drivteknik innebär. Vi har också haft stor nytta av erfarenheten från buss-sidan, och är stolta över att vi har det här nära samarbetet inom alla delar av Volvo, säger Roger Alm. 

Sammanlagt lämnas nu tre ellastbilar över till kunder, Dels en renhållningsbil åt Renova och dels en distributionsbil som åkeriet TGM kommer att köra för DB Schenkers räkning i deras uppdrag att distribuera livsmedel till Coops butiker. Den tredje bilen är en större modell av renhållningsbil som levereras till Hamburg stad i Tyskland.

– Så sent som inatt antog EU de nya reglerna om begränsningar av lastbilsutsläppen, så de här lastbilarna kunde inte kommit lägligare, det visar att vi är på helt rätt spår sa AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt, som var i sitt esse och strålade av stolthet dagen till ära.

EUs nya utsläppskravet för nyproducerade tunga lastbilar, som alltså klubbades den 18 februari, gäller en minskning av koldioxidutsläppen på 15 procent till år 2025 och 30 procent till 2030, jämfört med nivåerna för år 2019. Sverige har dock ett långt högre ställt mål – att minska utsläppen med 70 procent till 2030.

Chaufförerna från TGM och Renova var på plats vid kundöverlämningen, som hölls på Volvo Trucks Experience Center på Torslanda på tisdagen. Foto Hilda Hultén

Vid överlämningen var även åtta chaufförer från Renova och TGM på plats, som varit inblandade i provkörning och utveckling av de nya lastbilarna och verkade nöjda med resultatet.

– Den största skillnaden är ljudnivån i hytten och att bilen har en omedelbar gasrespons. Det är nästan som en tunnelbana, bilen bara sticker iväg, helt tyst. Det är ju bra vikt i bilarna vi kör, så det är skönt att kunna komma iväg smidigt när man är stillastående, sa Peter Pude som kör för Renova.

Förhoppningen är att ellastbilarna ska kunna gå i serieproduktion under året. Enligt Volva är intresset enormt från kunderna. Mer om de nya lastbilarna kan du läsa i Intelligent Logistik nummer 2 som kommer vecka 13.

Av Hilda Hultén