Unifaun i storkontrakt med finska Posten

februari 8, 2016 IT/Teknik , Transport
Unifaun i storkontrakt med finska Posten
Under 2016 inplement

Under 2016 ska Posti, den finska Posten, förnya sina tjänster för sina 200 000 företagskunder.

Finska Posten, Posti, skaffar nytt TA-system från svenska Unifaun för att hantera den växande e-handeln.

Den finska e-handeln har vuxit med 20 procent de senaste fem åren, under 2014 omsatte den 10,5 miljarder euro. I takt med utvecklingen har behov och krav på den tillhörande logistiken ökat. Elektronisk dataöverföring och digitala arbetssätt är en av de viktigaste beståndsdelarna i dagens logistik.

Sedan 2011 har Finland anpassat de inhemska pakettransporttjänsternas fraktdokument för elektronisk data och 2012 tillkom även numrering av fraktdokument, vilket har varit starkt drivande i digitaliseringen av transporttjänster i Finland.

Nu följer Finland efter Sverige även med standardiserad elektronisk kommunikation, med hjälp av EDI (Electronic Data Interchange). Samtidigt skapas standardiserade kolli- och palletiketter i samband med transportbokningar.

Under 2016 ska Posti, den finska posten, förnya sina tjänster för företagets 200 000 företagskunder. Förändringen innebär bl a ett förnyat urval av tjänster, självbetjäning och beställningskanaler. Konkret ska Posti ersätta sina nuvarande beställningskanaler med ett enda system där alla företagskunder kan beställa samtliga frakt- och pakettjänster.

– Digitaliseringen påverkar såväl kundernas som Postis funktioner. Vi kommer att använda samma SaaS-system för beställning av paket- och frakttjänster, sändning av information i förväg och utskrift av dokument, kommenterar Sami Masala, Head of Online Channels hos Posti

Systemet kommer från den svenska TA-leverantören Unifaun och kommer att gå under namnet ”Posti SmartShip”.

– Systemet är bekant för de finska företagen och för Postis kunder, säger Sami Masala.

Unifaun, som numera även innefattar gamla huvudkonkurrenten Memnon Networks, är marknadsledande inom TA-lösningar i Sverige och har på senare år satsat på att etablera sig internationellt. Företaget är idag norra Europas största TA-leverantör, och har levererat egna bokningsportaler och TA-system till kunder som PostNord, DSV, Bring, Geodis Wilson, DB Schenker och DHL.

– Vi har samarbetat med Posti sedan 2010 och när vi nu fördjupar samarbetet kommer det att innebära en betydlig höjning av den finska logistikmarknadens digitalisering, kommenterar Kim Friman, Country Manager för Unifaun i Finland.

Det nya TA-systemet kommer att innehålla alla Postis paket- och frakttjänster. Enligt Kim Friman förenklar detta för kunderna samtidigt som Posti kan effektivera sina egna funktioner och processer.

– Beställningskanalen täcker alla behov Postis heterogena kundgrupp med diverse behov och krav kan ha.

Unifauns TA-system används idag i 74 länder och bolaget var först att introducera TA-systemet till Finland år 2009.

– Vi vet att Unifaun sedan länge har utvecklat TA-tjänster för de finska kunderna och känner deras behov, kommenterar Sami Masala.


Läs mer