Toyotas truckar blir smarta

november 8, 2018 IT/Teknik , Logistik

Införandet av uppkopplade truckar som en standardfunktion kommer att införas på volymdelen av Toyotas trucksortiment. Foto Toyota.

 Införandet av uppkopplade truckar som en standardfunktion kommer att införas på volymdelen av Toyotas trucksortiment.
– Vi har åtagit oss att tillhandahålla en teknik som ger kontroll och därmed hjälper våra kunder att eliminera slöseri i sin verksamhet. Nu uppfyller vi detta löfte,  kommenterar Matthias Fischer, Toyota Material Handling Europes vd och koncernchef.

Initiativet innebär att näst intill alla truckar som tillverkas i Toyotas fabrik i Mjölby kommer att vara “smarta truckar” – förberedda med nödvändig teknik för att överföra och samla aktivitets- och diagnostikdata i en central databas.

– För våra kunder innebär det att de exakt kan mäta det arbete som truckarna utför, få en klar förståelse för och kunna påverka effektiviteten inom olika nyckelområden. Syftet är att maximera nyttjandet och därmed minska slöseriet med stillastående truckar, samt att vidta åtgärder för att minska fel och medföljande skador, förklarar Tobias Bladh, produktchef I_Site på Toyota Material Handling Sweden.

Detta innebär att kunderna helt enkelt betalar en liten månadsavgift för att få tillgång till strukturerad information, som finns tillgänglig via webbportal och tillhörande mobilapp. För Smart Trucks finns inte längre hårdvarukostnaden. Även de kunder som bestämmer sig för att inte betala för månadstjänsten kommer att kunna få tillgång till kärndata, som flottlista och drifttimmar, samt felanmälan via mobilapp, utan kostnad.

Dessutom kommer Toyota att kunna använda insamlad data för att förbereda sig för nya framsteg, såsom förebyggande underhåll baserat på aktuella drifttimmar, samt uthyrningstjänster anpassade efter truckanvändandet.

Leverans av Toyotas nytillverkade smarta truckar börjar vid årsskiftet.


Läs mer