Peak för e-julhandeln på Black Friday

november 8, 2018 E-handel , Ekonomi , Logistik

E-handeln fortsatte att utvecklas starkt under det tredje kvartalet. Tillväxten uppgick till 15 procent, och även detta kvartal uppvisade de mogna branscherna god tillväxt. Starkast växer dock heminredning och leksaker, och e-julhandeln förväntas peaka den 23 november, på Black Friday, det visar E-barometern för tredje kvartalet 2018.

Störst tillväxt tredje kvartalet hade möbler och heminredning samt barnprodukter och leksaker, som båda ökade med 20 procent under kvartalet. Inom barnprodukter och leksaker satsas det mycket på automation och effektivitet, vilket gör att de kan hantera större volymer snabbare. Inom möbler och heminredning är det främst heminredning som driver på tillväxten, men de stora kedjorna i Sverige, som Ikea,  satsar allt mer på sina digitala kanaler, vilket också påverkar.

Modehandeln har haft det tufft totalt sett, men på nätet har många aktörer sett sina e-handelssatsningar ta fart. Även elektronikhandeln gynnades under kvartalet och kan se fram emot Black Friday i november. Bland de e-handelsbranscher som hade det tufft under kvartalet var det framförallt bygghandeln som utmärkte sig.

– Förutom den oerhört varma sommaren är det även möjligt att den osäkerhet som råder på bostadsmarknaden och aktiemarknaden samt förestående räntehöjningar påverkar konsumtionen av byggvaror även på nätet. Det återstår dock att se om dippen i bygghandeln är tillfällig eller om tillväxttalen kommer att vara lägre även framöver, kommenterar Carin Blom, detaljhandelsanalytiker på Postnord Sverige.  

Den ackumulerade utvecklingen för e-handeln under 2018 ligger kvar på 15 procent. Detta innebär att e-handeln går mot en helårstillväxt om cirka 10 miljarder kronor. Det skulle innebära att e-handeln kommer att omsätta cirka 77 miljarder kronor 2018.

Julhandeln på nätet spås öka även i år. Svenskarna uppskattar att de kommer att handla julklappar för cirka 23 miljarder kronor i år, varav drygt 8 miljarder kronor via e-handel. Det innebär att mer än var tredje julklapp (36 procent) kommer att inhandlas via internet. Det innebär i sin tur en ökning om 15 procent jämfört med fjolårets julhandel på nätet.

Ladda ner E-barometern Q3 2018 här  www.postnord.se/ebarometern