Svensk global supply-chef för bilvärldens hetaste elbil

Svensk global supply-chef för bilvärldens hetaste elbil

Banbrytande. Tesla S lanserades 2012 och säljs i år i 35 000 ex i världen. Bilen är helt eldriven och går ca 50 mil på en laddning. Uppföljaren, som bara ska kosta ca 300 000 SEK, ska lanseras 2017. Foto Lena Sonne

År 2003 startade Elon Musk den nya elbilstillverkaren Tesla Motors som idag mest av alla rör om i bilbranschen. IL har träffat Peter Carlsson, chef för Teslas globala supply chain, som berättar om utvecklingen och framtiden – nya modellen Tesla X. 

Bilen heter Tesla, för att hedra den excentriske serbisk-amerikanske uppfinnaren Nikola Tesla och anses vara en av de stora banbrytarna bakom elens kommersiella utnyttjande.

Tesla Motors, Inc. grundades 2003 för att designa, tillverka, och sälja elbilar. Det är det senast grundade bilföretaget i USA, och har sin bas i Palo Alto i södra Kalifornien.

Tesla Motors mål är att massproducera elbilar, med stor räckvidd och hög prestanda för att helt enkelt börja resan mot att ersätta dagens flotta av förbränningsfordon med eldrivna bilar.

På Optilons årliga Supply Chain Conference i Stockholm den 4 september berättade svensken Peter Carlsson, chef för Teslas globala supply chain, om sina erfarenheter av 3,5 år på det nystartade och växande bilföretaget i Kalifornien.

– När jag kom dit 2010 var vi 500 anställda. Idag är vi 2 000.

– Tesla bryter ny mark när resten av fordonsindustrin smyger efter genom att tíllverka några få elbilar, ofta med förlust.

Till mångas förvåning går Tesla redan nu med vinst och dess aktie är årets raket vid sidan av Apple.

– 2017 ska vi bygga och lansera Tesla X. Utmaningen är att få ner batterikostnaden med 1/3-del, berättar Peter Carlsson, svensken som ansvarar för global supply på Tesla Motors.

Foto Lena Sonne

Bygger leverantörsnätverk

Peter Carlsson har varit med om att bygga upp ett helt nytt nätverk av ca 200 underleverantörer främst i USA och Kina, men också i Indien och Afrika och som bygger en elbil på ett helt nytt sätt.

– Det handlar om att göra bilindustrin hållbar.

– Tillverkningsmässigt handlar det om att göra nästan allt annorlunda, med innovationer, entreprenörskap, snabbhet och miljöhänsyn.

Batteriet har formen av en platta i botten på bilen som bidrar till att göra den dynamiskt perfekt med extremt låg tyngdpunkt som gör att bilen knappast kan välta.

– Vi bygger bilen runt batteriet. Drivlinan är liten och effektiv. Verkningsgraden är 85 % vilket är fyra gånger bättre än en bensinbil.

Symboliskt nog kunde Tesla och dess grundare Elon Musk, få köpa GMs stora konkursade fabrik i Freemont i södra Kalifornien.

– Den har en kapacitet att bygga 500 000 bilar per år.

Norges mest köpta elbil

Sommaren 2012 släpptes den egenutvecklade Tesla Model S på marknaden. Företaget har som mål att leverera 35 000 bilar av den typen under 2014. Tesla S har hittills sålt flest bilar i USA, Kanada, Tyskland och Norge. I Norge är Tesla S i år den mest köpta bilmodellen, med ca 5 000 sålda bilar. I Sverige har det fram till juni 2014 bara levererats ett 100-tal bilar.

Tesla S är fullpackad med avancerad elektronik t ex kan man med en app alltid se var bilen befinner sig.

Nu jobbar Peter Carlsson med att bygga upp en global supply chain för Tesla X som ska ha samma goda räckvidd – en laddning räcker nästan 50 mil – men bara kosta ca 300 000 kronor. Föregångaren Tesla S kostade ungefär det dubbla.

– Utmaningen är att få ner batterikostnaden med 1/3-del. Det gör vi genom att hitta nya leverantörer och nya råvarukällor.

– 2017 ska vi bygga och lansera Tesla X, säger Peter Carlsson.

Av Gösta Hultén


Läs mer