Sportamore har vuxit ur tre lager på tre år

april 25, 2013 IT/Teknik , Logistik , Produktion , Transport
Sportamore har vuxit ur tre lager på tre år

De nya, snabbväxande e-handelsföretagen har alla logistiken i fokus. “Annars går det inte att växa snabbt” säger Ulrika Lindgren, logistikchef, Sportamore.

– Vi utökar öppettider, satsar på snabbleveranser, enkla betallösningar och bättre kundservice, säger Ulrika Lindgren.

Text och foto Lena Sonne

Sportamore är ett av de nya snabbväxande e-handelsföretagen, inriktad på sportmode och utrustning på nätet och huvudkundgruppen är ungdomar.

– Snittåldern hos oss är 23 år. Vi arbetar i team och försöker anpassa till individuella önskemål och vara flexibla vid toppar, med en pool av extraarbetare och en fast arbetsstyrka på 40 personer.

Snabbväxten är imponerande. Omsättningen har femdubblats sedan 2009 och låg 2012 på 153 miljoner kronor.

I maj 2010 startade man på 300 kvm, flyttade till ett lager på 1200 kvm i ett hyreshus i Solna. Det hade man redan växt ur i september 2012, då man flyttade till 8000 kvm i Lunda utanför Stockholm.

Svårt med standardstorlekar

Samarbetspartners idag är Privpac och Posten för distribution i Norden. För ett företag som säljer sportutrustning är dagens standardiserade prislistor för försändelser inte helt enkelt att anpassa sig till.

– Vi försöker vara flexibla i distributionsledet men vill tänka nytt när det gäller mått, vikt och längd på paketen. Det är inte lätt med vår produktmix att alltid anpassa oss till högst 2 kg eller en hockyklubba till under 150 cm. Här kan prisdifferensen bli orimlig.

Att jobba med förbättrad kundservice är en självklarhet, på nätet är kundnöjdhet totaltransparent och en missnöjd kund syns direkt i omdömen och ratingverktyg.

– Vi vill få kunder att säga att de älskar att handla på Sportamore. Det är vår vision. Vi utökar öppettiderna – satsar på snabbleveranser – enkla betallösningar och bättre kundservice.

– Plock är manuellt med plocklistor på papper för en rätt omfattande produktmix, som sorteras på lagerplatser i ett flytande system. Systemet är egenutvecklat. Inscannad vara är direkt säljbar.

– Vår typkund är en kvinna på 33 år som gillar att träna. 30 % är återkommande kunder som inom 3 månader gör sitt andra köp.

– Nu försöker vi fokusera på returflödet. Vi har fri frakt och fria returer vilket har blivit branschstandard. Men det kostar.


Läs mer