Scanias bidrag till citylogistiken: NXT

_DSC1883

Scanias NXT – som buss. Foto: Scania.

Bussmodulen för det nyskapande konceptfordonet visas på  I dagarna pågår den internationella kollektivtrafikmässan UITP Public Transport Summit i Stockholm – där Scania visar upp sitt nya självkörande konceptfordon, som kan fungera som buss på dagen och sopbil på natten.

– NXT är en vision för städernas framtida transporter, kommenterar Scanias vd Henrik Henriksson. Fler av dessa nya tekniker måste fortfarande mogna ytterligare men för oss har det varit viktigt att faktiskt bygga ett konceptfordon för att praktiskt visa vad som ligger inom räckhåll. NXT är konstruerad för 2030 och framåt men innehåller samtidigt flera spetstekniker som är tillgängliga idag.

Utvecklingen av ny teknik och infrastruktur genom eldrivna och självkörande fordon blir avgörande förutsättningar när städer ställer om till ett hållbart transportsystem, skriver Scania i ett pressmeddelande.
I NXT kan drivmodulerna fram och bak anslutas till en bussmodul, en distributionslastbilsmodul eller ett sopaggregat.

Genom eldriften blir det möjligt att i högre grad leverera och hämta varor på nätterna.

– Vi på Scania kan inte rita om hela transportsystemet för städer. Men det vi kan göra är att inspirera till förändring och det är tanken bakom NXT – att börja tänka på transporter och fordon på ett annat och mer hållbart sätt, kommenterar Henrik Henriksson.

Det åtta meter långa konceptfordonet är byggt som en modul i kompositmaterial, vilket avsevärt minskar vikten. De cylindriska battericellerna har placerats under golvet, vilket gör att man kan dra nytta av det som annars skulle vara ett dött utrymme samtidigt som det bidrar till bättre viktfördelning. Med den låga fordonsvikten som understiger åtta ton är räckvidden med dagens batterier beräknad till 245 kilometer.

– Ständiga förbättringar i små steg har alltid kännetecknat Scania, konstaterar Robert Sjödin, projektledare för NXT. Nu tar vi gigantiskt kliv in i framtiden. Fordonet kommer att ge oss ovärderliga data i vår fortsatta utveckling av elektrifierade självkörande fordon.