Vill locka ungdomar till industrin

oktober 24, 2012 IT/Teknik , Produktion
Vill locka ungdomar till industrin

Ingegerd Gréen, vd Skärteknikcentrum Sverige AB, som är utställare på mässan, vill locka fler ungdomar till industrin.

Nya mässan M.A.X. pågår just nu i Älvsjö. En av de 260 utställarna är Skärteknikcentrum Sverige AB, och vd Ingegerd Green vill locka ungdomar till branschen.

Text och foto: Lena Sonne

M.A.X. Manufacturing & Automation Expo är en ny mässa för produktion och automation i verkstads- och tillverkningsindustri.n Den pågår på Stockholmsmässan i Älvsjö den 23-26 oktober och är tänkt att återkomma vartannat år och varvas på så sätt med Tekniska Mässan. Årets mässa samlar 260 utställare och ska återkomma 2014 och 2016.

Många automationsnyheter
Inriktningen på mässan är mot automation och produktion; produktutveckling, verktygsmaskiner, verktyg, automation, test- och mätinstrument, montering, underhåll och driftsäkerhet.
Bland nyheterna visas en av världens minsta CNC-styrda fräsmaskiner, den nya ”Kolibri”, som prisbelönats i hemlandet Finland, ett nytt svenskutvecklat robotstyrt mätsystem för automatiserade processer som bl a Volvo och Linköping Tekniska Högskola står bakom.
Den nya satsningen ”Automationsnästet” vill ge goda exempel på hur svensk industri ska locka till sig ungdomar.

Bekymrad över kompetensförsörjningen
Ingegerd Green, vd för Skärteknikcentrum i Sverige vill locka ungdomar till industrin, Sveriges tillväxtmotor. Hon har jobbat med industrins kompetensförsörjning i 15 år och är bekymrad.
– Ungdomar väljer inte industrijobb. De vet inte hur det ser ut idag – de tror att det är smutsigt, bullrigt och oljigt. Men det är spännande, socialt och utvecklande. Och jobben passar lika bra för tjejer som för killar.
– Vi måste få fler att välja teknik, säger hon.
På M.A.X. visar de gymnasieungdomar och unga arbetslösa på alternativ. Projektet Yrkesåret är ett exempel där intresserade kan komma till industrijobb för 75% av lönen under ett år med möjlighet till utveckling inom yrket.

-Vi har arbetat mycket med lean, berättar en glad Mikael Nilsson, vd HT Svarv i Kalix.

Prisas för förbättringsarbete
Det nyinrättade priset ”Nordic Manufacturing & Automation Award”, för framgångsrik automatiserad produktion gick till HT Svarv i Kalix. Priset ska gå till ett mindre företag som lyckats utveckla sin verksamhet och förbättra produktivitet och konkurrenskraft genom automation och nytänkande kombinerat med ett innovativt och konstruktivt arbetssätt.
Företaget har gjort en ”resa” från konkurs till blomstrande företag genom engagerad personal, målmedvetet lean-arbete och automation för bättre produktivitet.
Syftet med priset är att inspirera fler företag att investera och automatisera för bättre konkurrenskraft.

Prisets instiftare är:
Jürgen Engelbrecht, ordförande SVMF, VD Duroc Machine Tool
Chris Schmidt, ordförande MTAS, VD WhizCut of Sweden
Hans Reich, ProduktionsLyftet och Chalmers Proffessional Education
Mats Lundin, VD, Swerea IVF
Björn Lindforss och Gunnar Iggendal, Stockholmsmässan


Läs mer