Nytt automatiserat papperslager i Gävle

augusti 24, 2018 IT/Teknik , Lager , Logistik , Sjöfart
Nytt automatiserat papperslager i Gävle

Gävle hamn växer och planerar nu även att bygga, kanske världens första, automatiserade papperslager. Foto: Gävle hamn.

Gävle får, kanske världens första,  automatiserade höglager för hantering av pappersrullar. Anläggningen kommer inrymmas i en 10 000 kvadratmeter stor och 25 meter hög byggnad,som på effektivast möjliga sätt kommer lasta papper i containrar för vidare sjötransport ut i världen.

– Det här är ännu en investering som stärker hamnens konkurrenskraft och stora betydelse för regionens pappersindustri. Volymerna i hamnen har ökat kraftigt och när nu också containerterminalen fördubblar sin kapacitet, så tar vi viktiga steg mot fortsatt stark tillväxt, kommenterar Gävle Hamns vd Fredrik Svanbom.

Det är kommunägda Gävle Hamn AB som svarar för investeringen, för att sedan under 30 år hyra ut den till hamnoperatören Yilport. Avtalet parterna emellan skrevs under igår, den 23 augusti.

– Det är det mycket produktiva samarbetet med Gävle Hamn som möjliggör den här viktiga och för Sveriges  hamnar helt unika satsningen. Tillsammans möter vi den urstarka svenska pappersindustrins behov med den mest effektiva lösning som finns, konstaterar Yilport Nordics marknadschef Håkan Bergström.

Pappersprodukterna kommer till det nya höglagret med tåg och hanteras sedan av automatiserade traverser för lagring med hög densitet och med minimal risk för skador. Systemet består också av ett nätverk av horisontella transportörer som flyttar rullarna autonomt till respektive container. Anläggningen byggs i direkt anslutning till containerhamnen, för kortast möjliga transport till kaj och lastning på fartygen.

Anläggningens kapacitet uppgår till 500,000 ton årligen.