Ny handbok lär företag plocka rätt

november 28, 2018 IT/Teknik , Logistik
Patrik Fager

Patrik Fager vill hjälpa dig plocka rätt. Foto Chalmers.

Hur kan plockprocessen byggas på bästa sätt, utifrån företagens specifika förutsättningar? En ny handbok från Chalmers ger svar. – Den ska fungera som inspiration och guide för alla som är intresserade av materialpreparering, säger författaren Patrik Fager. 

​Vilka förpackningar ska vi satsa på, vilken materialutrustning ska vi ha och hur effektivt är det egentligen med smarta glasögon?  Patrik Fager, doktorand på Chalmers, institutionen för teknikens ekonomi och organisation, har skapat en handbok om materialpreparering – processen då komponenterna sorteras innan de når monteringen – som ska underlätta för företagen i sina olika överväganden kring plockprocessen.

– De flesta företag jag har varit i kontakt med har saknat den här typen av riktlinjer, så jag tror att behovet av den här handboken är ganska stort, säger han, i ett pressmeddelande från Chalmers.

Handboken bygger dels på tidigare forskning om hur olika företag valt att utforma sina plockprocesser, dels på resultat från experiment i ett flertal större företag som exempelvis Scania, Schenker och Volvo Cars. Resultatet är en guide som lyfter fram principer och system som företag använder sig av idag, men också generella riktlinjer utifrån de olika alternativ och val som finns.
– I handboken diskuterar vi hur de olika områdena och variablerna påverkar, och ger tips och råd utifrån de olika valen, säger han. Läs mer om handboken här.


Läs mer