Ny app digitaliserar pallhanteringen

oktober 2, 2017 IT/Teknik , Lager

 

Min hockeybakgrund har gjort att jag älskar att tävla. Det sporrar mig att det finns andra i branschen som också är duktiga och satsar, säger Linus Näsström. Foto: PSRS:

– Min hockeybakgrund har gjort att jag älskar att tävla. Det sporrar mig att det finns andra i branschen som också är duktiga och satsar, säger Linus Näsström.
Foto: PSRS:

Logistikläget och en slimmad organisation har varit framgångsfaktorer för PSRS Pallservice i Norrköping, som växt från noll till 100 miljoner SEK i omsättning på bara fem år. Nästa steg är att digitalisera tomgodshanteringen med en ny app.

För fem år sedan startade Linus Näsström och kollegan Andreas Lagerbäck sin verksamhet inom tomgodshantering med bas i Norrköping. På fem år har verksamheten gått från noll till 100 miljoner kronor i omsättning. Varje månad hanterar företaget 200 000-250 000 pallar.

– Första året omsatte vi sju miljoner kronor, andra året 14, tredje året 25 och förra året 62. För 2017 är prognosen 100 miljoner, berättar Linus Näsström, vd på PSRS Pallservice.

Bakgrund inom bemanning

Som 19-åring började han jobba extra i Andreas Lagerbäcks företag Bemanningsproffsen. De startade sedan Pallservice Renova syd, som ett systerföretag till familjeföretaget Pallservice Renova. Idag är bolagen separata produktionsbolag med samarbete. Men krutet ligger i säljbolaget PSRS Pallservice. Kunderna är allt från partihandlare och grossistföretag till butikskedjor, livsmedelsbranschen och tillverkningsindustrin.

Bransch med dåligt rykte

Pallhanteringsbranschen har länge dragits med dåligt rykte, som en oseriös bransch med låg digitalisering, mycket svinn och ineffektiv logstik.

– Beställningar görs på papper eller i telefon och det mesta administrativa arbetet sker fortfarande i Excel, även hos oss. Det vill vi förändra.

Av det 60-tal pallhanteringsföretag som verkar i Sverige finns det enligt Linus Näsström en handfull som tänker framåt och försöker förändra branschen.

– Våra främsta konkurrenter är Waba Gruppen, Norrlandspall, Erico Pall, CPLgruppen och Stea, förutom en del internationella aktörer. De är alla duktuga och satsar framåt.

Rikstäckande nätverk

När de började var ambitionen att verka lokalt, men i takt med att verksamheten vuxit har företaget startat pallhanteringsanläggningar i Falkenberg, Umeå, Göteborg och Enköping. Nästa steg blir att etablera en anläggning i Malmötrakten.

– Den stora kostnadsposten i vår bransch är transporterna, så att minska avstånden till kunderna är jätteviktigt. Än så länge har flödena inte varit tillräckligt stora i sydvästra Sverige, men vi tittar på möjligheterna att etablera oss i Malmö inom kort. Målet är att bli nationell marknadsledare inom tomgodshantering.

Digitaliserar pallhanteringen

Ett stort steg i utvecklingen är att företaget just nu utvecklar ett eget IT-system med en app för att skapa totalkontroll över tomgodshanteringen. Även konkurrenten Central Pallogistik, CPL, lanserade en liknande app för hantering av pallar i april i år, kallad Pallappen.

– Vi vill digitaliserar tomgodshanteringen. Planen är att börja testa systemet för våra interna processer under september och att erbjuda våra kunder att ansluta sig till systemet från årsskiftet.

Systemet byggs av Miller Development och utvecklingen av appen sker i samspråk med kunderna. Den största utmaningen ligger i att få appen användarvänlig.

– Om appen fungerar som jag tänker så kommer den att underlätta tomgodshanteringen för både oss och våra kunder, och minska onödig tid som läggs på administration. Man ska få en överblick över läget och kunna hantera pallar från alla leverantörer i samma system. Det ska ge totalkontroll helt enkelt.   

Ur Intelligent Logistik nr 5 2017