Lyko väljer Schäfers automationslösning

maj 15, 2018 IT/Teknik , Lager , Logistik
Lyko väljer Schäfers automationslösning

Lyko ska automatisera logistiken med ett Cuby-skyttelsystem. Foto SSI Schäfer

Skönhetskedjan Lyko, som planerar att bygga ett nytt, 10 000 kvm stort lager i Vansbro, har valt en automationslösning med skyttlar från SSI Schäfer för att effektivisera logistiken i den nya anläggningen, som ska stå klar 2020.

Automationslösningen bygger på ett automatiskt gods-to-man skyttelsystem med helautomatiskt plock och manuella packstationer. Skyttellösningen, som går under namnet Cuby Shuttle är en lösning med enplansskyttlar. Lösningen kombineras med mjukvaran Wamas och Schäfer ska även leverera ergonomiska packstationer till lagret.

Enligt Lyko faller valet på Cuby och inte på den annars vanliga e-handelslösningen Autostore eftersom Lyko behöver snabb plockfrekvens.

– Autostore-lösningen har för låg kapacitet för våra produkter. Vi har ofta många produkter per kvitto/order och behöver automation med högre frekvens, säger Lykos vd Joanna Hummel.

 – Rent kostnadsmässigt har det en marginell effekt för oss att befinna oss på ett annat geografiskt läge, säger Joanna Hummel.
Foto Anna Nordlander

Att lagret placeras i Vansbro ger en smidig flytt och gör att man kan bibehålla kompetensen inom lager och logistik.

– Vi arbetar med små produkter som har högt värde per kubikmeter – så rent kostnadsmässigt har det en marginell effekt för oss att befinna oss på ett annat geografiskt läge. Vi har medarbetare i Vansbro med hög kunskap kring våra produkter och våra processer, som känner stolthet att arbeta för Lyko. Det är vi måna om att behålla då detta är ett stort värde för oss som företag, säger Joanna Hummel.

Lyko säljer hårvårds- och skönhetsprodukter med onlineförsäljning och 38 butiker i Sverige och Norden och onlineförsäljning. Bolaget gick nyligen in på den finska marknaden och Vansbro-lagret kommer att försörja även där.

– Sedan när vi över tid ser andra preferenser hos våra kunder kring leveranstid ser vi att en hubb-lösning i t ex Stockholms innerstad är nödvändig. Där räcker det inte att kapa någon timma i transporten.

Lyko kommer investera cirka 85 miljoner SEK i det nya lagret och automationslösningen. Lagret väntas stå klart under första kvartalet 2020.

 

Bildtexter:

Vansbro-lagret räcker för Lyko nu men på sikt kan även en hubb i Stockholms innerstad bli aktuell.

Foto: Lyko

 


Läs mer