IT: Machine Learning hett på AWS Summit

juni 29, 2018 IT/Teknik

 

Jämfört med en IT-mässa som AWS Summit, är logistikevenemang rena skyltfönster för jämställdhet. Foto: Klara Eriksson.

I maj ägde Nordens största IT-mässa, Amazon Web Services event AWS Summit, rum på Stockholmsmässan i Stockholm. Drygt 3 500 personer, den stora majoriteten utvecklare, köade för att komma in på konventet. Kanske lockade av att Amazon.coms teknikchef Werner Vogels, var huvudtalare.

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Skillnaden mellan en vanlig logistikmässa och ett event i stil med AWS Summit är dels stämningen, som påminner lite om att vara på rockkonsert, och så könsfördelningen. Även i logistikkretsar är antalet kvinnor begränsat, men jämfört med en IT-mässa som AWS Summit, är logistikevenemang rena skyltfönster för jämställdhet.

AWS är Amazons mest lönsamma del,  som tillhandahåller moln-tjänster till individer och företag, som abonnemangstjänst. Bland kunderna finns bl a kända jättar som Netflix och Airbnb. Tekniken gör det möjligt för abonnenter att ha tillgång till en stor och driftssäker datorkapacitet via nätet. I april förra året meddelade AWS att man öppnar tre sådana datacenter i Sverige: i Katrineholm, Eskilstuna och Västerås. Stockholmsregionen blir därigenom en så kallad AWS-region, där företag som Ikea, Assa Abloy, Scania och Volvo kommer att lagra och processa data.

Bra IT-läge mitt i Norden

– Valet av Sverige som AWS-region beror på att vi härifrån kan få låga svarstider till alla nordiska huvudstäder och Island, sa Werner Vogels på AWS Summit.

– Att här finns en god tillgång till förnybar el spelar också stor roll, liksom möjligheten att lagra data lokalt och säkert, sa han.

Även tillgången till fiberinfrastruktur,  vatten för att kyla serverhallarna och närheten till Stockholm som konsumtions- och arbetsmarknad påverkade beslutet, liksom marktillgång och politisk och ekonomisk stabilitet viktiga parametrar. Med tre självständiga orter skapas driftsäkerhet vid störningar eller större strömavbrott.

Machine Learning hett

På AWS Summit fokuserade Werner Vogels mycket på att beskriva AWS 125 molntjänster för församlingen; tjänster för att lagra och analysera data av vilka abonnenterna kan plocka och välja vad som passar dem.

– Jag vill ge er sanningen om vår tjänst och vad vi kan erbjuda och vilka utmaningarna är. Vi vill ge dig en verktygslåda med de bästa verktygen och sedan låta dig bygga ditt hus själv, sa Werner Vogels.

Han lyfte AWS tjänster inom machine learning lite extra och konstaterade:

– Det har varit väldigt mycket prat om machine learning i USA detn senaste tiden, vi förstår att det är viktigt för kunderna.

Machine learning, menade Vogels handlar om att analysera på data – vad som hänt, vad som händer nu, och utifrån det göra en prognos för framtiden och agera därefter. Kunder som Zalando och Netflix använder Amazons tjänster inom det här området – med stor framgång:

– 75 procent av filmerna som Netflix tittare ser är rekommenderade av bolaget för dem, sa Werner Vogels.

Av Klara Eriksson

Ur Intelligent Logistik nummer 4 2018 – vill du läsa mer: prenumerera här!

Fakta:

AWS växer snabbt och är Amazons mest lönsamma del just nu. För 2018 förväntas 18 miljarder USD i i intäkter. Källa: Business Insider


Läs mer