Google bygger datahall i Horndal

maj 3, 2017 Arbetsmarknad , IT/Teknik

Hemlighetsmakeriet har varit stort runt det det planerade industribygget i Horndal i Avesta kommun i Dalarna. Men nu pekas jätteföretaget Google ut av bland annat SVT som det företag som ska etablera sig här.

Även om varken Avesta kommun eller Google själva vill bekräfta etableringen. Kommunen köpte förra året mark för 15,5 miljoner kronor utanför det gamla brukssamhället Horndal. Det var kollegan Facebook som var det första, stora internationella IT-bolaget som valde Sverige för att etablera ett stort datacenter i Luleå. Det kalla klimatet där lockade, vilket gör att energiåtgången för kylning minskar. Nu bygger Facebook sin andra datorhall i Luleå.

Nu tycks alltså Google stå på tur att etablera sig i Horndal, där en ny kraftstation är på gång som skulle kunna förse den mycket energikrävande verksamheten med el. Här finns redan ett ställverk kopplat till den stora kraftledningen från Krångede.

Förutom Business Sweden har även regeringen varit involverad i att marknadsföra Sverige som lämpligt land för nya datorhallar.

“Jag har personligen kontaktat flera internationella bolagen och berättat om Sveriges intresse för att ha fler datacenter och om den förändring av elskatten vi genomfört från årsskiftet som jag tror spelar stor roll”, har Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister sagt i en kommentar.

Googles andra satsningar på liknande servicehallar tyder på att det kan handla om ca 300 nya jobb i kommunen. Under byggtiden väntas satsningen ge ännu fler jobb i Horndal.

 


Läs mer