EWES flyttar hem produktion till Sverige

februari 13, 2015 IT/Teknik , Produktion

EWES tar hem montering från Östeuropa till Bredarydsfabriken och storsatsar på automatisering där, skriver Metal Supply.

Det är kundens krav på ökad flexibilitet och kortare ledtider som ligger bakom att företaget nu tar hem produktion och automatiserar ett tidigare manuellt montage.

– Det finns en brytpunkt mellan kostnad och flexibilitet. Östeuropas prisbild är såklart bra mycket lägre än i Sverige för manuella montage, men baksidan är avstånd och leveranstid, det vill säga flexibilitet, säger vd Anton Svensson, till Metal-Supply.

EWES har sedan tidigare goda erfarenheter av att automatisera montage av sammansatta produkter med stålfjädern i centrum.

– För företagets del så är en investering i automation såklart en kostnad. Men det är en engångskostnad som sedan börja generera intäkt, och dessutom ger oss ökad kontroll på leveranstider, kvalitet och just flexibilitet, förklarar vd:n.

Ökad kunskap
Enligt Anton Svensson finns också inom bolaget i dag en helt annan kunskap om automation, jämfört med för tio år sedan.

– Och för att kunna klara sig som underleverantör i Sverige så är det just automation och robotteknik som är framtiden. Allt från det enkla att använda robotar i produktionen, för att få så långa serier som möjligt helst utan någon större bemanning, till de mer komplexa i form av bland annat den här automatlinen. Här vi kan montera 14 olika modeller av samma baskonstruktion och linen kan byggas på vidare, om modellfloran ökar ytterligare.


Läs mer