Elektriskt fel bakom Ocados lagerbrand

maj 9, 2019 IT/Teknik , Lager

Ocados lager i Andover, England totalförstördes i en brand i februari. Ett elektriskt fel hos en batteriladdare fick en av robotarna att fatta eld, enligt utredningen. Branden har blivit en snackis i automationsbranschen, och kan innebära ändrade regler för automationsinstallationer. 

Närliggande hus fick evakueras när branden bekämpades, vilket tog fyra dagar, enligt Reuters med flera medier. Enligt uppgifter från Ocado ska en utredning av företaget, försäkringsbolagen, FM Global, Hampshire Fire and Rescue Service ha identifierat orsaken som ett elektriskt fel hos en batterladdningsenhet, som fick en av plockrobotarna att fatta eld.

Andover-lagret var Ocados flaggskeppslager och det första som automatiserats med Ocados egenutvecklade automationsutrustning. Ocado säger sig ha infört åtgärder för att en liknande händelse inte ska kunna inträffa igen – som extra rökdetektorer, borttagna plastlock på tobotarna och extra värmesensorer. Den typen av batteriladdningsenhet som fattade eld ska heller inte finnas i  användning på Ocados andra anläggningar, eftersom tidigare Ocado-lager är automatiserade med Knapps automationsteknik.

3 000 brandmän bekämpade elden, varav fyra brandmän fick behandlas för mindre rökskador. Andover-lagret hanterade mer än 30 000 beställningar, 10 procent av Ocados kapacitet, varje vecka.

Branden väcker frågor om brandsäkerhet i de nya automationslager som nu poppar upp på flera håll i världen och Sverige, och försäkringsfrågor.

Hur branden påverkar utrullningen av Ocados andra e-handelslager i världen – t ex Icas planerade lager i Stockholm – är ännu oklart. Branden kan få konsekvenser för lagstiftningen för hur robotlagring får utformas.

Läs en längre artikel om branden och säkerheten i automationsanläggningar i Intelligent Logistiks materialhanterings-temanummer som kommer i juni.