Einride tar in 247 miljoner kronor

oktober 11, 2019 IT/Teknik , Miljö/CSR , Transport
Einride tar in 247 miljoner kronor

Lidl var först med att ta nya T-poden i drift. På bilden: Robert Falck, vd Einride, Simon Jensen, strategisk projektledare, Lidl och Emelie Hansson, hållbarhetschef, Lidl. Foto: Klara Eriksson.

Den svenska lastbilsutmanaren Einride tar in 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 247 miljoner kronor, i nytt kapital. 

Ledande investerare i rundan är riskkapitalbolaget EQT Ventures tillsammans med Nordic Ninja, som bland annat är delägare i Uber-utmanaren Bolt.

– EQT Ventures, Nordic Ninja och de andra investerarnas förtroende för Einride är ett viktigt signalvärde mot marknaden, kommenterar Robert Falck, vd och grundare på Einride.

Den välgörande stiftelsen Norrsken lägger också in pengar tillsammans med telekomjätten Ericssons investeringsgren, Ericsson Ventures.

– Med både ekonomiska och miljömässiga incitament på plats är vi övertygade om att Einride kommer att driva en revolutionerande, långvarig och nödvändig förändring av sin bransch, kommenterar Norrskens investeringschef Tove Rådelius i ett uttalande.

Kapitalet innebär att Einride kan fortsätta utveckla sin så kallade ”T-pod”, bolagets elektriska lastbil, och ett mjukvarusystem för logistik.

Di Digital kunde redan i augusti avslöja att Einride var mycket nära att säkra en större investering. När avtalen nu är påskrivna landar värderingen av bolaget på nästan 800 miljoner kronor.

– Kapitalinjektionen ger oss de finansiella muskler som krävs för att accelerera utvecklingen och kommersialiseringen av vår lösning och därmed fördjupa de samarbeten vi har med kunder i och utanför Sverige, framför allt i USA där vi ser ett stort intresse för vår lösning, kommenterar Robert Falck.

Einride grundades så sent som 2016 av Linnéa Kornehed, Robert Falck och Filip Lilja. Bolaget utmanar jättar som Volvo och Scania inom utvecklingen av självkörande transportfordon och automatiserade logistikcenter.

Just nu körs Einrides ”T-pod” på det tyska logistikbolaget DB Schenkers industriområde i Jönköping. Utöver det har man livsmedelskedjan Lidl som kund.

Bolaget har också skrivit på ett avtal med däckgiganten Michelin. Under nästa år ska Einrides fordon börja rulla på Michelins anläggning i franska Clermont-Ferrand.