Andra tillståndet för självkörande fordon

maj 4, 2018 IT/TEKNIK , TRANSPORT

En självkörande buss kan nu börja trafikera Chalmersområdet i Göteborg. Detta sedan Transportstyrelsen godkänt det andra försöket med självkörande fordon på allmän väg i Sverige.

Godkännandet har föregåtts av omfattande granskningar för att säkra att tekniken är trafiksäker, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.  Den avslutande kontrollen består i en verifiering i drift att fordonet följer de trafikregler som finns utmed den sträcka som ska köras.

– Tillståndet är ett steg i rätt riktning för att möjliggöra för teknikutvecklingen utan att för den skull ge avkall på säkerheten, kommenterar Pasi Paavola, sektionschef på Transportstyrelsen.

Företaget som ska genomföra försöket heter Amobility AB och är ett svenskt dotterbolag till danska företaget Autonomous Mobility A/S.

Två bussar kommer att ingå i försöket. Bussarna har plats för 11 personer och de kommer senare att utrustas med ramp, vilket gör det möjligt för rullstolsburna att färdas med bussen. Toppfart är 20 km/timmen.

Under testperioden kommer en förare att finnas med ombord eftersom dagens lagstiftning kräver att det finns en fysisk person i eller utanför fordonet. Föraren ska kunna hantera eventuella hinder som finns i bussens färdväg.

Bussarna ska köra en sträcka som är drygt 1,2 km lång, mellan ett parkeringsområde och en konferenslokal på Chalmersområdet.

Sedan 1 juli 2017 har Transportstyrelsen rätt att utfärda tillstånd för försök med självkörande fordon på allmän väg.

För att få tillstånd krävs att den som ansöker kan visa att fordonet kan köras utan fara för trafiksäkerheten.

Transportstyrelsen handlägger för närvarande ytterligare sex ansökningar om försök med självkörande fordon. Tillståndet gäller till och med 30 september.


Läs mer