Ny storaffär i affärssystem

maj 24, 2012 Inköp , IT/Teknik

Efter SAPs köp av molnleverantören Successfactors gör tyska SAP ett nytt storförvärv, nu Ariba för en prislapp på över 30 miljader SEK.

Eftersom Successfactors kostade ca 25 miljarder så har sysyetmjätten på ett halvår gjort förvärv för ca 55 miljarder SEK. Målet för SAP är att definitivt gå förbi konkurrenten Oracle .

Ariba erbjuder stöd för inköpstransaktioner mellan företag och köpet ger SAP tillgång till både molnkompetens och en stor kundbas.

– Aribas nätverk kommer att växa till fler än en miljon kunder i år. Tillväxten inom detta område är enorm, säger SAPs vd Bill McDermott under en press- och analytikerkonferens, till IDG News.

SAP ska behålla Aribas handelsplattform öppen för andra aktörer än SAP, säger han. Företag som inte är SAP-användare behöver inte vara oroliga, uppger McDermott.

– Tanken är även att Aribas handelsnätverk och inköpsmjukvara ska komplettera SAPs molnbaserade affärsystem Business Bybesign och Business One för mindre företag, säger McDermott.

Aribas handelsnätverk sägs användas av hälften av alla företag på Fortune 500-listan.

I fjol köpte SAP även Crossgate, som har funktioner som liknar Aribas. SAP ska både vidareutveckla Crossgates och Aribas teknikplattformar, uppger företaget.

SAPs förvärv av Ariba har redan godkänts av företagets styrelse och förväntas äga rum under tredje kvartalet, efter att ha godkänts av aktieägare och myndigheter.