Kinaägt Volvo vill göra mer inköp från Kina

september 14, 2012 Inköp , Produktion

Biltillverkaren Volvo har ett drastiskt budskap till sina svenska underleverantörer. “Sänk priserna med en femtedel eller dra”, skriver Dagens Industri. Det innebär att Volvo måste köpa in mer från Kina.

Enligt DI är det den nye inköpsdirektören Axel Maschka som vill ta i med hårdhandskarna direkt. Hans ultimatum ställdes till 400 underleverantörer på torsdagen, leverantörer som nu har 3 år på sig att leva upp till kraven.

Samtidigt utlovar Axel Maschka också att en fjärdedel av alla inköp kommer att ske från kinesiska underleverantörer, från och med år 2020.

Många av underleverantörerna klarar inte av Volvo PV:s krav och tänker därför avstå att leverera till biltillverkaren. Redan idag har många fått krav att sänka kostnaderna med 5 procent i år, skriver DI Att sänka priserna med 20 procent är knappast möjligt för många svenska kvalitetsleverantörer. .

– Kravet på prissänkning kommer från ett företag som utnyttjar våra medlemmar som sin bank genom att inte betala sina fakturor inom normala 30 dagar utan tänjer betalningstiden till uppemot 60 till 90 dagar”, säger Fredrik Sidahl, vd för FKG, Fordonskomponentgruppen, i en skarpt kritisk kommentar.

Axel Maschka själv menar att underleverantörerna får chansen att fördubbla sina volymer till Volvo, när man nu “höjer ribban”.
 


Läs mer