ICA överger falska egenföretagare

januari 16, 2013 Inköp , Logistik , Transport

ICA, Sveriges största livsmedelskedja, har beslutat att inte längre anlita s k falska egenföretagare för sina transporter i Sverige.

– Vi vill inte anlita chaufförer som inte kan klara sig på sina inkomster i Sverige, säger Lennart Forsberg, avtalschef för logistik vid ICA-koncernen, till tidningen Transportarbetaren.
Därmed tillmötesgår ICA ett krav som Transportarbetarförbundet länge har drivit. I alla kontrakt med transportörer har ICA därför nu infört ett stycke som lyder:
”Om transportören anlitar underleverantörer som är egenföretagare, som inte har sin hemvist i Sverige, till uppdrag för vilket svenskt trafiktillstånd erfordras, då vill vi veta om det innan uppdraget påbörjas.”
Om inte EUs regelverk för utstationering då följs, tackar ICA nej till avtalet.
– Det är egentligen inget nytt utan mer ett förtydligande av vad våra etiska regler innebär. Vi har inte fått frågan om att acceptera några undantag. Det har räckt med att vi markerat att vi inte vill ha det, säger Lennart Forsberg, som hoppas att förändringen kan vara slutförd inom ett år.
De företag som kan drabbas av förtydligandet är Frode Laursen, Van Dieren och Girteka Logistics som ofta anlitar utländska chaufförer som kör på F-skatt. Ica har dock inga synpunkter på om åkerierna hyr in chaufförer från utländska bemanningsföretag.


Läs mer