Största småhustillverkaren går över till tågtransporter

december 16, 2013 Infrastruktur , Miljö/CSR , Produktion , Transport

Landets största småhustillverkare, familjeägda Älvsbyhus, flyttar sina transporter från väg till järnväg. Det sker när bangården vid fabriken i Vålberg rustats upp och kan ta emot takstolar och betongbalkar som ska gå med tåg från fabriken i Älvsbyn.

Det är Karlstads kommun, Älvsbyhus och Trafikverket som rustat upp bangården i Vålberg i Värmland med ett industrispår till Älvsbyhus fabrik där. Investeringen har delfinansierats med EU-medel.

Istället för att frakta egenproducerade enheter, allt från takstolar till betongbalkar, med lastbil den långa vägen mellan de två fabrikerna ska de nu istället fraktas med tåg.

– De rymmer dubbelt så tung last som en vanlig lastbil kan forsla, vilket är bra för både miljön och ekonomin, säger Benjamin Blomquist, transportchef på Älvsbyhus, till Piteå-Tidning.

Transporten kommer att gå två gånger per vecka med Green Cargo. Tidigare har huselementen transporterats med lastbil.

– Vi har fått ett mycket nära och bra samarbete med Green Cargo, som också ser möjligheter med detta samarbete. Vi för nu dialog om nästa steg i utvecklingen för Älvsbyhus, säger Benjamin Blomquist.


Läs mer