Ostlänken kan gå Linköping C förbi

februari 20, 2015 Infrastruktur

För att skapa en billigare finansiering för Ostlänken utreder Trafikverket en alternativ dragning av Ostlänken, strax utanför centrala utanför Linköping.

Ostlänken ska ge förbättrade kommunikationer på en dubbelspårig järnväg från Linköping till Järna och Storstockholm via Norrköping, Nyköping/Skavsta och Trosa/Vagnhärad.

Regeringens förhandlare för höghastighetståg, den så kallade Sverigeförhandlingen, gav nyligen Trafikverket i uppdrag att utreda om man kan dra Ostlänken utanför Linköping, skriver Corren.se. Ett förslag som har tagits upp, enligt Corren, är att höghastighetstågen ska stanna vid en station eller hållplats utanför staden, och att resenärerna ska transporteras därifrån på något annat sätt in till centrum.

Men förslaget sågas i Linköpings kommun.

– Det är en lösning som vi absolut inte vill ha. Man missar hela nytto- och tillväxtperspektivet om man lägger Ostlänken utanför staden, säger kommunstyrelsens ordförande Lena Micko (S) till Corren.

Per Sandström, vd Nyköping-Östgötalänken AB, menar att denna alternativlösning redan är utredd.

– Efter tio års planering, är det här en förbifartslösning som redan diskuterats och avfärdats för länge sedan, det är märkligt att frågan tas upp igen, säger han till Järnvägsnyheter.se.

Sannolikt är det Linköpings eget förslag om en dyr tunnellösning som fått Hans Rode, huvudsekreterare i Sverigeförhandlingen, att som ett motdrag väcka liv i detta alternativa förslag.

– Det vi reagerade mot i Linköping är att man vill ha en tunnel. En tunnel är inte bara tekniskt komplicerad, det är också väldigt dyrt, säger han till Norrköpings Tidningar.


Läs mer