Nu drar bygget av Gävle nya containerterminal igång

december 14, 2018 Infrastruktur , Sjöfart
Nu drar bygget av Gävle nya containerterminal igång

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) höll i spakarna när Gävle hamns nya containerterminal högtidligt invigdes, genom lite klassiskt pålningsarbete. Foto:Klara Eriksson

Kl 14.30, 12 december sänktes den första pålen i vattnet som första steg i byggandet av den nya containerterminalen – som kommer öka kapaciteten med 350 000 TEU – en investering som kommer närma sig 700 miljoner kronor när den står klar. 

Infrastrukturminister Thomas Eneroth, Sjöfartsverkets generaldirektör Katarina Norén liksom Eryn Dinyovszky, vd för  Yilport Nordic  och Robert Yuksel Yildrim, ägare till Yilport,  fanns på plats och pratade om sin vision för Gävle hamn på den globala marknaden.

– Det finns 15 miljoner ton gods på vår bakgård. Gävle är vägen ut för det godset. 5,5 miljoner ton stål, svenskt stål som transporteras över hela världen. Det är är kärnan för både denna region men också landet, sa Eryn Dinoyovszky.

– Jag är väldigt stolt över att bygga ny infrastruktur för att stötta den exporten.

Infrastrukturminister Thomas Eneroth,  Eryn Dinyovszky, vd för  Yilport Nordic  och Robert Yuksel Yildrim, ägare till Yilport,  fanns på plats och pratade om sin vision för Gävle hamn på den globala marknaden. Foto Klara Eriksson.

Den nya containerterminalen kommer att utustas med 124 meter höga Ship to Shore-kranar, vara högt automatiserad och digitaliserad och miljömässigt i framkant med bland annat eldrivna fordon på området.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth berättade om vikten av en sådan här investering i ett nationellt perspektiv och berömde Gävle hamn för att man tänker framåt och investerar i automation och digitaliseirng.

– Det är viktigt att vi ser en omställning av transportsystemet, för att vi ska kunna bli den första fossilfria välfärdsstaten, och där är sjöfarten nyckeln. Vi har tredubblat investeringarna i sjöfarten, visserligen från låga nivåer, men nu kan vi se en ökning i sjöfartstransporter. Men för att sjötransporterna ska öka krävs också rätt typ av investeringar i hamnarna, sa Tomas Eneroth.

– Vi har 54 hamnar i Sverige, hamnar som fattar sina egna beslut och det är något jag som infrastrukturminister måste respektera, men jag tycker verkligen om när hamnar ser möjligheten att ligga steget före, såsom ni gör i Gävle. När hamnar ser möjligheten till bra samarbete mellan hamnar och möjligheten till investeringar som inkluderar automation, något vi behöver för att stärka svenska hamnars konkurrenskraft.

Robert Yuksel Yildrim, ägare till Yilport, flög upp ända från Turkiet för att närvara och pratade om sin vision för Gävle hamn på den globala marknaden.

– Den här terminalen är för oss en milstolpe i den nordiska regionen. Vi gjorde ett fantastiskt jobb i Oslo, men där var det var bara en  ”make-up” av den befintliga terminalen, vi kunde inte röra infrastrukturen. Men här, tack vare Gävle hamn som ville bygga en ny terminal och tillåta oss att att göra det jobbet,  kommer vi att sätta  Sveriges största kranar som kan hantera de största fartygen i världen. Kommer vi ta emot de fartygen idag? Inte idag men vem vet – kanske om 20-30 år, sa Robert Yuksel Yildrim.

Fler internationella gäster satt i publiken. Cyes maritime works som är byggentreprenörer (inom kort med nytt namn – Rover maritime) hade vd och kollegor inresta från Spanien.