Kineser vill bygga ny storhamn i Lysekil

december 21, 2017 Infrastruktur , Logistik , Sjöfart

En kinesiskt affärsgrupp vill göra enorma investeringar i Lysekil. Bland annat vill man bygga en ny hamn, det rapporterar bland annat SR.

Det var i mitten av november som representanter för Hong Kong-företaget Sunbase och China communications ska ha presenterat sina investeringsplaner för Lysekil kommunledning.
Företaget ska ha föreslagit investeringar på flera platser i Lysekil.

Man vill bygga en helt ny containerhamn i Brofjorden. Hamnen skulle användas för att ta emot större containerfartyg. Man pekade också ut norra- och södra hamnen i Lysekil. De platserna skulle användas för att ta emot mindre fartyg.

Affärsgruppens plan ska ha varit att Lysekil i framtiden ta kunna emot stora mängder gods.
“Hamnen kan bli den mest moderna och miljövänliga i Europa”, skriver man enligt SR och:
“En högteknologisk, tyst hamn med en hög nivå av automation för att behålla Lysekils stadskaraktär”.

Den kinesiska affärsgruppen pekar också på investering i järnväg, motorväg och en bro över Gullmaren. Man nämner också en ny järnväg ut till Lyse och den nya hamnen.
Anledningen till att den kinesiska affärsgruppen fått upp ögonen för Lysekils hamn är den strategiska placeringen. Och möjligheten att ta emot stora fartyg.

P4 Väst har varit i kontakt med flera personer som tog del av presentationen. Flera vill inte kommentera på grund av att det är i ett tidigt skede.
Kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) var positiv inför den stora investeringen.
– Jag tycker det låter mycket intressant, säger han och fortsätter:
–  Det verkar som om de är mycket intresserade men i dagsläget handlar det om vi är positiva, och då är det en lång process och undersöka möjligheten om det går att komma fram med ett sånt projekt.

Inge Löfgren (MP), som sitter i det kommunala bolaget Lysekils hamn, är emot de kinesiska planerna.
– Jag är helt emot detta. Det kommer förändra hela Lysekils kommun. Vi kommer behöva bygga motorvägar. Det är inte bra för miljön, säger han till SR.