Ja till dieselförbud för bilar i 18 tyska städer

februari 28, 2018 Infrastruktur , Miljö/CSR

Tysklands högsta förvaltningsdomstol godkände på tisdagen lokala förbud för äldre dieselbilar, vilket kan påverka uppemot tio miljoner tyska bilägare.

Förvaltningsdomstolen i Leipzig har beslutat att tyska kommuner har rätt att införa körförbud för äldre dieselbilar. Det gäller dieselbilar som bara uppfyller avgasnormen euro 5, och även bensinbilar med euro 2 som bäst. Däremot klarar sig dieselbilar med euro 6 tills vidare, rapporterar Di med flera medier.

Utslaget är en seger för miljöorganisationen Deutsche Umwelthilfe, som har överklagat delstaterna Baden-Württembergs och Nordrhein-Westfalens beslut att stoppa lokala körförbud i delstaternas respektive huvudstäder Stuttgart och Düsseldorf. Domstolen beslutar alltså inte att införa körförbud, men utslaget ökar trycket på tyska städer och kommuner att uppfylla EU:s gränser för kväveoxid.

 

Beslutet ska inte få någon formell påverkan på beslut om eventuella miljözoner i Sverige. Men det kommer sannolikt väcka nytt liv i debatten, skriver Expressen. I Sverige rullar det i dag cirka 1,3 miljoner äldre dieselfordon som inte klarar kraven för den nya EU-normen.


Läs mer