Fyrspårsutbyggnad påbörjas mellan Lund och Arlöv

oktober 31, 2017 Infrastruktur , Logistik , Transport

Under fredagen togs första spadtaget för utbyggnaden från två till fyra spår mellan Lund och Arlöv. Bygget beräknas pågå fram till 2024.

Då har kapaciteten ökat på sträckan, stationer Burlöv, Åkarp och Hjärup har byggts om och vid Klostergården har en helt ny station byggts.

– Det känns fantastiskt att äntligen få sätta spaden i marken. Med en högre kapacitet på sträckan kan vi möta framtidens krav på mer hållbara transporter, både för människor och gods, järnvägstrafiken blir också mindre känslig för störningar. Miljöerna i stationsorterna får ett lyft i och med utbyggnaden och det blir mindre buller från tågen och fler passager över spåren, kommenterar Lennart Andersson, regional direktör syd, Trafikverket.

Svensk-spanskt samarbete bygger

Det är ett svensk-spanskt konsortium, Joint Venture NCC/OHL, som fått uppdraget att bygga de fyra spåren och bygga om stationerna på sträckan.

– Det här är en milstolpe för ett viktigt infrastrukturprojekt där vi inom NCC och OHL har fört samman nyckelkompetenser och byggt ett starkt team med olika erfarenheter som samarbetar tätt ihop med Trafikverket och andra intressenter. I projekt Lund-Arlöv, fyra spår, levererar vi samhällsnytta samt stärker vår konkurrenskraft på en marknad med stor internationell konkurrens, kommenterade Nils Bjelm, divisionschef för NCC Infrastructure Civil Engineering.

 


Läs mer