Lagerflytt sänkte Sportamores resultat

oktober 27, 2017 E-handel , Ekonomi , Fastigheter , IT/Teknik , Lager , Upphandling
Lagerflytt sänkte Sportamores resultat
I juni flyttade Sportamore till sitt nya lager i Eskilstuna, en flytt som sänkt Sportamores resultat rejölt för Q3 . Foto Bockasjö 2017.

I juni flyttade Sportamore till sitt nya lager i Eskilstuna, en flytt som sänkt Sportamores resultat rejält för Q3 2017. Foto Bockasjö.

E-handlaren Sportamore redovisar en brakförlust för Q3 2017. Orsaken är kostnader för lagerflytten till Eskilstuna och inkörningsproblem med automationsanläggningen som orsakat stora försäljningstapp.

Sportamore är en av Sveriges största och mest framgångsrika e-handlare. I juni gick flyttlasset från gamla lagret i Spånga till 23 000 nybyggda kvadrat i Eskilstuna logistikpark, en etablering som uppmärksammas som en av tre finalister till priset Årets Logistiketablering 2017 i Intelligent Logistik nummer 6 som kom som temabilaga i DI idag.

Men igår redovisade bolaget siffror som visar att flytten svidit rejält. Sportamore redovisar ett brakförlust-resultat på -20,6 miljoner SEK efter skatt för kvartal 3 2017. Att jämföra med en vinst drygt 28 miljoner SEK för motsvarande period 2016. Rörelseresultatet landade på -27,1 miljoner och nettoomsättningen sjönk också med drygt fem procent till 151 miljoner SEK.

Orsaken uppges vara just lagerflytten, som gav direkta kostnader om 9,1 miljoner kronor under perioden. Men den stora förlusten beror enligt bolaget på uppstartsproblem i automationsanläggningen, där en robotanläggning från norska Autostore utgör huvuddelen av installationen, som levererats av Swisslog.

“Förseningar vid uppstarten av automationsanläggningen jämfört med plan, har medfört ett försäljningsbortfall beräknat till 35 MSEK i perioden” skriver bolaget i sin rapport.

“Driftsättningen av den nya automationsanläggningen har tyvärr inte varit problemfri och uppstartsprocessen kom att försenas en dryg månad. I kombination med en forcerad fysisk varuflytt medförde detta att ca 35 procent av Bolagets sortiment under augusti inte var tillgängligt för försäljning” skriver Sportamore vidare och redovisar både 1,4 miljoner färre besök och betydligt lägre konverteringsgrad som orsak till tappet.

Enligt Sportamore ska lagerflytten nu vara avklarad.”Personal och automation i vår nya anläggning är fullt driftsatta och har demonstrerat kapacitet vida överstigande våra historiska rekord. Vår utleveranskapacitet är redan dubblerad och inlagringstakten har tredubblats”, skriver bolaget.

Anderrs Anderberg. Foto Sweco

Anders Anderberg. Foto Sweco

– I e-handeln är implementeringen av automation extra känslig, det får inte bli några störningar i leveranserna, då försvinner kunderna säger Anders Anderberg, logistikkonsult på Sweco och expert på automationsprojekt i en intervju i senaste numret av Intelligent Logistik.

Fördelen, menar han, är att man ökar sin effektivitet och minskar de operativa kostnaderna.

– Det behövs för att öka lönsamheten i branschen.

Av Hilda Hultén

 

 


Läs mer