40 kommuner tävlar om svensk batterifabrik

40 kommuner tävlar om svensk batterifabrik
PeterCarlsson_Tesla

Peter Carlsson, tidigare vd vid Tesla, är vd för Northvolt som planerar den gigantiska batterifabriken. Foto: Lena Sonne

Ett 40-tal svenska kommuner tävlar om en investering på omkring 40 miljarder kronor i form av en batterifabrik.

Batterifabriken kräver mark på cirka 200 hektar, en yta motsvarande Gamla Stan i Stockholm,  men kan ge miljöprestige och cirka 2500 nya jobb till den kommun som vinner etableringen.

Batteritillverkaren Northvolt har skickat ut en förfrågan till 20 kommuner. Men när svarstiden väl hade gått ut hade man fått svar från omkring 40. Just nu går Northvolt igenom intressenterna.

– Vi har en önskelista på kritiska parametrar. Vi har sagt att vi behöver 200 hektar mark. Energiförsörjningen är viktigt. Man behöver också logistikmöjligheter i form av hamn, järnväg och annan transportinfrastruktur. Vi ska nu sätta oss ned och sålla ned det till fem kommuner där vi gör djuplodande analyser, säger Peter Carlsson till Di.

Peter Carlsson var tidigare logistikchef på Tesla, som just byggt en gigantisk batterifabrik i öknen utanför Reno, i västra USA. Energiförsörjningen i form av förnybar el kommer vara en nyckelfaktor i valet av etablering. Vattenfall är en av medfinansiärerna liksom Energimyndigheten.

Fabriken kommer vid färdigställandet ha en kapacitet på fyra block om åtta gigawattimmar, och den nuvarande tidsplanen är att fabriken ska stå  helt  färdig 2023, men planen är att börja tillverka litiumjon-batterier redan om tre år 2020.

Flertalet batterileverantörer ligger i Kina, Japan och Sydkorea och att det finns problem att transportera växande volymer av tunga batterier till Europa.

Inom några veckor väntas NorthVolt bestämma sig för vilken kommun som får satsningen, som lockar med kanske 2500 nya jobb.

Sundsvall är en av de kommuner som visat intresse för Batterifabriken. Fördelar för regionen är förutom bra hamn- och järnvägsanslutningar att det finns en möjlighet att på sikt utvinna litium för tillverkningen i närheten. Här finns nämligen en av de större svenska fyndigheterna av det intressanta grundämnet.
– Vi har en kommunikation med Northvolt och vi vill självklart gärna se en etablering även om markbehovet gör att den måste ske utanför själva logistikparken som vi hoppas kunna börja bygga under 2018. Det säger Sven Magnusson, vd för Sundsvalls Logistikpark.
Andra kommuner som visat intresse för batterifabriken är bland annat Göteborg, Trollhättan, Skövde/Mariestad, Boden, Växjö och Oskarshamn. I Oskarshamn finns sedan länge en batterifabrik som ägs av SAFT och som är mycket lönsam men bygger på en annan teknik. I Trollhättan finns NEVS som planerar elbiltillsverkning i Saabs fabriker.
Senare i år är det dags för NorthVolt att påbörja marknadsföringen av finansieringen av jättebygget. Enbart första etappen beräknas till 14 miljarder kronor och fullt utbyggd skulle satsningen handla om hela 40 miljarder. Något som bolaget ser sig kunna nå genom en kombination av lån från europeiska investeringsfonder, industriella investerare och möjligen gröna obligationer.

Läs mer