"Ökat arbetstempo bakom de många truckolyckorna"

september 27, 2013 Arbetsmarknad , Forskning , Lager

Trots att truckarna i Sverige blir allt säkrare och mer lättmanövrerade, är trucken den maskin som orsaker flest anmälda arbetsolyckor. Efter att tidigare ha varit ganska stabilt, har antalet olyckor där truckar varit inblandade ökat under 2000-talet. Sedan 2005 har ett tiotal dödsolyckor med truck inträffat.

De senaste åren har antalet allvarliga olyckor legat på ca 800. Med allvarligare olyckor avses truckolyckor som orsakat sjukskrivningar. Den vanligaste orsaken till truckolyckor är att föraren tappar kontrollen vid körning. Fall från hög höjd, feltramp, snubbling eller halkning, eller material som rasar ner på truckföraren , är andra vanliga olycksorsaker.

Hälften av de olyckor som anmäls inträffar inom tillverkningsindustrin, därefter följer parti- och detaljhandeln och transportbranschen. Lagerarbetare, truckförare och maskinoperatörer är de yrkesroller som oftast är inblandade i olyckorna enligt Arbetsmiljöverket.

På årets Stora Lagerdagen i Stockholm den 26 september ställdes frågan om dess olyckor till fyra ledande truckleverantörer Toyota Material Handling Handling, Linde, Atlet och Jungheinrich.

– Olyckorna drivs av det ökade tempot. Mycket beror också på riskmedvetande och attityd. Det sa Per Fyrenius, vd Toyota Material handling i Sverige.

Per Erik Mogren Atlet pekade på behovet att bra utbildning av truckförare.

– Det finns tyvärr lycksökare bland de som utbildar truckförare. En utbildning som bara tar tre timmar är inte seriös, sa han.

– Anställ fler kvinnliga truckförare, var ett annat råd för att få ner antalet olyckor.

– Det blir lugnare och effektivare med kvinnor, sa Per Erik Mogren.

Gösta Hultén