Nytt projekt för effektivare bygglogistik

november 30, 2012 Forskning , IT/Teknik , Logistik , Produktion , Transport

Genom att ta fram en gemensam process- och informationsmodell för moderna metoder och elektronisk kommunikation mellan alla inblandade aktörer, ska projektet “Effektivare varuförsörjning” komma till rätta med problemen inom bygglogistik.

Processen täcker hela vägen från att platsdata definieras i ett CAD-system till leverans, internlogistik och fakturering. Målet är att skapa förutsättningar för ett effektivare byggande till lägre kostnader, kortare ledtider och minskad felhantering.

Projektet leds av BEAst och finansieras av SBUF och deltagarna. I projektets arbetsgrupper medverkar entreprenörer som Bravida, NCC, Peab och Skanska, leverantörer som Ahlsell, Beijer Byggmaterial, Byggbeslag och Inwido/Elitfönster samt logistik- och IT-företagen Logiq, Olivetree, PostNord Logistik och Tradehawk.

Projektet delas upp i fyra delar. I den första etappen tas det fram en process- och informationsmodell samt standardmeddelanden för e-kommunikation. Den andra etappen handlar om en standard Kollietikett Bygg för snabbare mottagning och hantering på arbetsplatsen. I den tredje delen utvecklas gränssnitt mot transportledet och i den fjärde etappen kommer gemensamma portalfunktioner att tas fram.

Projektet avslutas sent 2013 med ett pilotprojekt.

Läs mer om BEAst här:

Hallå där! Peter Fredholm


Läs mer