Ny bok om lean i vardagen

augusti 28, 2013 Forskning
Ny bok om lean i vardagen

“Från frustration till flow med lean@home” är titeln på en ny bok om hur man tillämpar lean.principer för att få vardagen att flyta bättre. Författare är Eva Jarlsdotter, i boken berättar hon om sina egna erfarenheter av av lean hemma.

Det började som en ren överlevnadsinstinkt. I en vardag präglad av kaos och stress började Eva Jarlsdotter och hennes familj införa lean hemma. Till en början helt omedvetet, men när de såg mönstret, likt trådarna i en väv som sakta växte fram, började de arbeta systematiskt med filosofin och verktygen.

– Vi vuxna hade erfarenhet av lean från vården och näringslivet och våra tre små barn drev på och var delaktiga i förändringen. Redan efter ett år såg vi häpnadsväckande och hisnande resultat. Vi halverade våra utgifter, vi gick från noll koll till full koll och fick flyt i vardagen. Vi kan nu förverkliga familjens drömmar och det ekologiska fotavtrycket är en tredjedel jämfört med tidigare. Tvätten går tio gånger snabbare och vi slarvar inte längre bort boyta värd en miljon kronor. Detta är en handfull av de resultat som vi har sett sedan vi började. berättar Eva Jarlsdotter i ett pressmeddelande.

Lean har gått som en löpeld över världen ända sedan Toyoda Sakichi i slutet av 1800-talet började utveckla filosofin och byggde upp Toyota industries. Sedan dess har lean inspirerat allt från bilindustrin till välgörenhet. Men det är en organisation som har förblivit orörd- hemmen.

Den 26 augusti lanserades boken som hon kallar “Den första guideboken till att införa lean-metoden hemma”. Boken handlar först och främst om att förenkla de viktigaste flödena i vardagen och reducera slöseriet.

“Om du tänker dig flöden som en tråd från det att ett behov är identifierat och allt som hinner utspela sig innan behovet är tillgodosett – visst blir det tydligt att hemmet kan liknas vid en gigantisk behovsfabrik” Skriver Eva Jarlsdotter. 

– Allt från hungriga magar som behöver mättas, smutsiga strumpor som behöver tvättas, småbarnsföräldrars desperata behov av en hel natts sömn till alla möjliga och omöjliga val om allt från elbolag till försäkringar, slimmade arbetsplatser som kräver kvälls-, natt- och helgskift hemma och inte minst allas behov av självförverkligande.

Boken ska ge verktyg för att uppfylla de verkliga behoven på ett enklare, effektivare och mer närvarande sätt. Eva Jarlsdotter har de senaste 15 åren har hon haft ledande globala roller inom kommunikation och CSR (Corporate Social Responsiblity) inom läkemedelsbranschen och telecom. Hon bor med man och tre barn i Älvsjö, söder om Stockholm. Lean@home är hennes debutbok. Boken beskriver hur våra hem kan bli mer hållbara och harmoniska och hur vi kan gå från frustration till flow i vardagen med hjälp av lean.

– Hur vi får flyt istället för att ständigt försöka fly vardagen – vår viktigaste värld.


Läs mer