Jönköping rankas sjua i världen

september 8, 2014 Forskning , Logistiklägen , Miljö/CSR
Jönköping rankas sjua i världen

Köpenhamn toppar CNNs lista och Jönköping hamnar sjua på listan över värlens hälsosammaste städer. Karta: CNN

Jönköping är den sjunde mest hälsosamma staden i världen, om man får tro CNNs färska rankning över världens mest hälsosamma städer. Jämte världsmetropoler som New York, Singapore och Melbourne har alltså Jönköping lyckats tränga sig in på en sjundeplats, rapporterar Jönköpings-Posten.

– Jag känner mig hyfsat kaxig, säger kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M), till Jönköpings-Posten.

Det är den amerikanska nyhetskanalen CNN som gjort undersökningen som handlar om hur pass hälsosamt vi lever. Enligt Jönköpings-Posten skriver CNN  att en verkligt hälsosam stad gör det enkelt för boende att anta en hälsosam livsstil, oavsett om det är genom att tillhandahålla högkvalitativ vård, uppmuntra förebyggande medicin eller minska luftföroreningarna.

Och här hamnar Jönköping på sjunde plats – i världen.

– Jag trodde inte att det var sant först, men sedan började gratulationerna att trilla in, säger Mats Green.

– Det här känns verkligen klockrent. Vi som bor här vet ju redan om det, men nu sprids det ut över världen. Det känns underbart.

Köpenhamn toppar listan före Okinava och Monte Carlo. Sedan följer Vancouver, Melbourne, New York, Jönköping, Havanna, Singapore och Napa.

Ledarna för dessa städer har, enligt CNN, genomfört lagstiftning och politiska beslut som garanterar att lokalbefolkningen har tillgång till parker, näringsrik mat och kollektivtrafik. De har skapat innovativa program för att bekämpa sjukdomar och ökad livskvalitet för de boende långt upp i åldrarna.

Och just bra åldringsvård är en viktig del i att Jönköping hamnade på topp tio-listan.

Jag kan tänka mig att det här kommer att finnas med i valspurten nu?

– Det kan du ge dig på (skratt), säger Mats Green.


Läs mer