Hallå där…

januari 23, 2012 Forskning , Intervjun , IT/Teknik
Hallå där…

Vi har intervjuat chalmersforskaren Per Olov Arnäs som grundare av bloggen Logistikfokus. Foto Hilda Hultén

…Per-Olof Arnäs, Chalmersforskare som driver Logistikfokus, Sveriges första och enda crowdsourcade logistikblogg.
 

Vem är du?
Jag heter Per Olof Arnäs, jag är logistikforskare på Chalmers, föredragshållare och seriebloggare. Min forskning handlar om framtidens transportsystem och hur IKT (informations- och kommunikationsteknologi) kan, kommer och bör användas för att uppgradera transportsystemet till 2000-talets nivå. Mycket av den informationshantering som finns idag är baserad på papper, även om den är digital. Detta måste ändras.

Vad är målet med Logistikfokus?
Logistikfokus är ett ideellt hobbyprojekt som började i slutet av 2010. Jag hade länge saknat en bra, oberoende, sida på svenska om transport- och logistikfrågor. De flesta sidor som fanns då ägdes av olika intressen och innehållet tvättades därefter. Jag bestämde mig tidigt för att låta Logistikfokus vara crowsdsourcad, alltså att innehållet kommer från många personer. Anledningen till det är främst att jag tror att alla har något att säga som andra är intresserade av. Det som du i ditt arbete gör varje dag och som ter sig enkelt kan vara svårt och komplicerat för någon annan. Jag tog också beslutet att allt orginalmaterial på Logistikfokus är licensierat enligt Creative Commons (som gör det möjligt för andra att återpublicera och använda materialet utan kostnad).

Vem får skriva inlägg?
Alla som vill! Jag har en sida på Logistikfokus där jag förklarar vad det innebär att vara skribent (http://logistikfokus.se/skriva-pa-logistikfokus/). När man har skrivit sitt första inlägg får man ett konto och kan sedan skriva så mycket man vill. Man skriver som privatperson och gör inte reklam för sin organisation i inläggen. Däremot kan man i sin biografi beskriva var man arbetar och vad man sysslar med. Det fina med bloggplattformen är att den inbjuder till debatt och samtal. Allt på Logistikfokus kan kommenteras och vi har haft flera bra diskussioner senaste året.

Vilka är de viktigaste frågorna som tagits upp hittills?
För mig handlar det om två artikelserier, den första om digitalisering av transportbranschen (6 delar) och den andra om hur vi skulle kunna kommunicera effektivare i stora transportsystem genom att låna logik från till exempel Twitter (2 inlägg).

Förutom dessa har jag många bra inlägg från mina medskribenter. Henrik Sternberg från Chalmers har skrivit om åkerier och effektivitet och Stefan Back har presenterat en fantastisk genomgång av transportetymologi.