Fabriker i dockhusformat ska locka unga till industrin

oktober 7, 2014 Forskning , IT/Teknik , Produktion

 Idag, den 7 oktober, inleds mässorna Scanautomatic och ProcessTeknik på Svenska Mässan i Göteborg. Ett inslag är Möjligheternas Värld där studenter fått bygga fabriker i miniformat med stöd från industrisponsorer – ett sätt att locka fler unga till industrin. 

Projektet började för fyra år sedan med en liten kexfabrik, endast tre EU-pallar stor. Intresset för den helautomatiserade fabriken, som drevs av ungdomar från Göteborgs Tekniska College, växte explosionsartat. Idag är fler än 100 företag samarbetspartners tillsammans med högskolor och universitet och i år består Möjligheternas Värld av flera olika fabriker som har byggts av studenter och elever under handledning av sponsorföretagen.
De medutställande företagen visar ny teknik och olika typer av automations- och produktionslösningar i ett praktiskt sammanhang. Besökarna kan även delta i workshops för att göra det hela ännu mer handgripligt, exempelvis prova CAD, flödessimulering och att programmera en robot.

De deltagande företagen ställer upp med komponenter, utrustning, konsult- och utbildningstid.
– Syftet med projektet är att skapa en öppen mötesplats där vi kan visa ny teknik och lösningar i ett praktiskt sammanhang och stärka återväxten inom industri och teknik genom att på ett nytt innovativt sätt ge bilder av spännande arbetsuppgifter inom teknik, säger Johan Bengtsson på Göteborgs Tekniska College, projektledare för Möjligheternas Värld.

Vill se fler tjejer

Dessutom arrangeras en “teknisk tjejlunch” för tredje gången, med syfte att få upp ögonen på tjejer för spännande yrken inom industrin. På programmet står inspirerande talare och en rundvandring där deltagarna får möta olika företag och höra mer om olika karriärmöjligheter.
– Vi hoppas kunna inspirera fler tjejer att välja en framtid inom industrin och vill se fler kvinnliga ingenjörer säger Ann Åfeldt, mässansvarig för ProcessTeknik.


Läs mer