Här finns Europas bästa logistiklägen

februari 17, 2016 Forskning , Logistik , Logistiklägen
Här finns Europas bästa logistiklägen
Flygfraktsnav som Schiphol och Frankfurt tappar i betydelse som logistiklägen, slår rapporten fast.

Flygfraktsnav som Schiphol och Frankfurt tappar i betydelse som logistiklägen, slår rapporten fast.

Östeuropas betydelse växer och flygraktsnaven backar när Prologis listar Europas bästa logistiklägen. De fem bästa lägena finns i Benelux. 

Benelux är vinnare när Europas främsta logistiklägen kartläggs i en ny rapport av Prologis. Samtidigt blir områden i Central- och Östeuropa allt viktigare i logistikkedjan.

Industrifastighetsbolaget Prologis har släppt en ny rapport över de främsta logistiklägena i Europa för hyresgäster. Samtliga av de fem främsta logistiklägena finns i Benelux som erbjuder god infrastruktur och närhet till både kunder och leverantörer. I toppen är Venlo i sydöstra Nederländerna, nära den tyska gränsen. Venlo rankades högst i nio av elva kriterier, med höga betyg framför allt vad gäller tillgänglighet av mark, vägnätverk, transportkostnader och regulatoriska förutsättningar.

 Östeuropa allt viktigare

Största skillnaden från Prologis rapport om logistiklägen från 2013 är att områden i Central- och Östeuropa blir allt viktigare. Centrala Polen och Istanbul tog sig in på årets topp 10-lista på plats sju respektive nio, medan Prag kom på plats elva. I topp 20-listan finns totalt åtta logistiklägen i Central- och Östeuropa, jämfört med bara fyra stycken 2013. Inte helt oväntat uppger hyresgäster att låga kostnader – både vad gäller arbetskraft och anläggningar – vara den främsta faktorn som gör dessa lägen attraktiva.

 Flygfraktsnaven tappar

Uppgången i Central- och Östeuropa sker på bekostnad av områden i Västeuropa. Störst tapp på listan gör Liege (Belgien), Paris, Bryssel, Madrid och centra Tyskland. Flygfraktsnav, som Frankfurt och Amsterdam-Schiphol, tillhör också förlorarna. Orsaken till detta är enligt rapporten sämre tillgång på arbetskraft och höga arbetskostnader.

– Undersökningen är fokuserad på de dominerande ekonomierna och de totala flödena i Europa. Sverige har en högt utvecklad logistik för att industri- och handelsföretag ska kunna konkurrera på den europeiska marknaden, säger Allan Lavén, regiondirektör för Prologis Norden.

– Stockholm, Göteborg, Jönköping, Norrköping och Örebro är knutpunkter för den nordiska marknaden och dessa orter är även med på årets lista över de 100 främsta logistiklägena i Europa.

Rapporten bygger på intervjuer med totalt 216 hyresgäster av logistikanläggningar, inom en rad branscher, som har rangordnat 100 logistiklägen i Europa efter elva kriterier. Närhet till ekonomiska nätverk, låga kostnader (både transport och anläggningar) och tillgång till erfaren arbetskraft rankas högt. Två områden som i rapporten 2013 inte ansågs särskilt viktigt, men som är det i den nya rapporten, är hållbarhet och planering inför e-handel.

Hela rapporten går att läsa här.


Läs mer