Stadshuset ska bli Green Building

februari 15, 2012 Fastigheter , Miljö/CSR
Stadshuset ska bli Green Building

Fastighetsutvecklaren Arcona har fått uppdraget att bygga om Stockholms stadshus tre storkök, en del i arbetet att miljöklassificera stadshuset enligt Green Building.

Arcona har fått i uppdrag av fastighetskontoret att projektera och bygga om Stockholms stadshus tre storkök. Ombyggnationerna om 2 000 kvadratmeter är ett led i att byggnaden framöver ska miljöklassificeras enligt Green Building. Under den mycket korta byggtiden arbetar Arcona dygnet runt i tre skift.

– Stadshuset är den främsta symbolen för Sveriges huvudstad. Här jobbar Stockholms beslutsfattare och tusentals turister besöker bygganden varje år. Självklart är det spännande att modernisera en sådan kulturhistoriskt byggnad även om vi jobbar under tuffa förhållanden. Det gäller att varken höras eller synas och hela tiden lösa svåra logistiska utmaningar, säger John Lundholm, projektchef på Arcona.

Under hela arbetet, som ska vara klart 1 juli 2012, är all restaurangverksamhet i Stadshuset stängd. Årligen arrangeras cirka 300 evenemang med ett snitt på 400-500 gäster. Att köken ska hålla en hög standard och att arbetena måste genomföras på rekordtid är av största betydelse.

– Givetvis måste allt vara perfekt till Nobelfesten. Därför behöver all ny utrustning och vår nya restaurangoperatör Mässrestauranger få ett halvår på sig att trimmas in, säger Jan Lind, projektchef på fastighetskontoret.
Ofta är gamla storkök stora miljöbovar och målet är Stadshuset ska nu miljöklassificeras. I ombyggnationen ingår bland annat nya fläktrum med värmeåtervinning, fjärrkyla, energisnål storköksutrustning, genomgående ledbelysning i alla ytor och allt material enligt BVB.
Det stora köket om 1 000 kvadratmeter, där bland annat Nobelmiddagen tillagas, är från 1970-talet. Det ligger på plan 7 ovanför Gyllene salen.
De två mindre köken Stadshuskällaren och Restaurang Eken, med diskhall, omklädningsrum och serveringsgångar omfattar 1 000 kvadratmeter gjordes senast om på 1990-talet. Dessa lokaler är belägna på plan 3.
Arcona är ett Stockholmsbaserat företag som bygger och utvecklar fastigheter i Stockholm och Mälardalen. Verksamheten är organiserad i tre affärsområden. Arcona Lean Construction, Arcona Concept och Arcona Living. Arconakoncernen omsatte ca 850 MSEK under 2011.
 


Läs mer