Robotsortering ökar återvinning från byggen

april 4, 2017 Fastigheter , IT/Teknik , Miljö/CSR

Avfallshanteringsföretaget Carl F tar emot 30- till 40 000 ton avfall från byggindustrin varje år. Bara cirka hälften går idag till materialåtervinning, något som kan komma att förändras med modern teknik. 

 

– Som branschaktör känner vi ett ansvar att öka återvinningsgraden. På sikt hoppas vi att 75 procent av avfallet ska kunna gå till återvinning, säger delägaren Carl Fredrik Jönsson till Dagens industri.

Företaget har investerat i en sorteringsrobot från finska Zenrobotics, som sorterar metall, trä, plast och sten. Robotsorteringen är i drift 18 timmar per dygn och maskinens två armar gör upp till 4.000 plockningar i timmen. Roboten tränas upp och blir bättre och bättre på att skilja på material.

Genom att sortera avfallet minskas mängden avfall som behöver brännas.

– Potentialen är enorm. Det finns hundratusentals ton avfall att sortera som kan gå till materialåtervinning. I stället för att betala för att skicka avfall till förbränning, nollar vi den kostnaden och i bästa fall kan vi få betalt för det. Men det är en långsiktig investering och en miljönytta som vi tror att marknaden tycker är toppen, kommernterar Carl Fredrik Jönsson, till Dagens industri.

 


Läs mer