Panaxia tar över Riksbankens myntlogistik

mars 20, 2012 Fastigheter , Logistik , Transport

Panaxia Security har tecknat avtal med Sveriges riksbank avseende lagring och hantering av Riksbankens mynt. Hanteringen kommer att ske i Panaxias anläggning i Bromma.

Riksbanken lagerhåller, lämnar ut och tar emot sedlar och mynt vid sina två platskontor i Tumba och Mölndal. Dessa två kontor kommer att avvecklas under 2013 och då ersättas med ett nybyggt kontor i Märsta, Sigtuna kommun. Kontoret byggs för att hantera enbart sedlar, inte mynt.
Riksbanken behöver därför finna ett sätt att försörja landet med mynt samt hitta en lösning för hur mynt som samhället vill återlämna till Riksbanken ska omhändertas. Riksbanken har genomfört en upphandling av lagerhållning och in- och utlämning av mynt och uppdraget har tilldelats Panaxia Security. Uppdraget beräknas starta 1 oktober 2012 och löper i minst 3 år.
– Det är mycket glädjande att Riksbanken gett oss förtroendet för detta uppdrag som också tillika är en viktig del av Sveriges hela kontantförsörjning. Panaxia har både funktionellt bra lokaler och lång erfarenhet av alla typer av kontanthantering som nu kommer nytta i detta uppdrag kommenterar Björn Wallin, vd och koncernchef för Panaxia.
Panaxia erbjuder rikstäckande tjänster inom verksamhetsområdena värdetransporter, kontanthantering, logistik, bevakning, övervakning och teknik. Inom koncernen finns bolagen Panaxia Security AB, Panaxia Kontantservice AB och Pan Alarm AB.