Panattonis första logistikfastighet i Sverige står klar

oktober 27, 2023 Fastigheter , Logistiklägen

Panattoni Park i Enköping har fått godkänd slutbesiktning av 68 000 kvm lager- och logistikyta. På mindre än ett år har Panattoni, Europas största utvecklare av logistik och industrifastigheter, gått från ord till handling och utvecklat en modern och flexibel fastighet med låga driftskostnader och som blir hållbarhetscertifierad enligt BREEAM Excellent.

Den nyproducerade logistik- och industrifastigheten i Enköping ligger med direkt anslutning till E18 och riksväg 55. Byggnaden är 68 000 kvm stor, där 9 700 kvm är lagerentresol. Hela byggnaden kommer att värmas upp med hjälp av bergvärme samtidigt som taket är förberett för installation av solcellspaneler. Detta i kombination med att byggnadens effektuttag balanseras av AI innebär möjligheter att hålla låg förbrukning och driftskostnad. En framtida hyresgäst skulle kunna bli i princip självförsörjande.

–Detta är Panattonis första färdiga projekt i Sverige och det har gått otroligt bra. Samarbetet med YLAB har drivits med högt engagemang vilket resulterat i en effektiv organisation och process. Som flest har vi varit 100 yrkesarbetare på plats samtidigt och eftersom vi bygger på spekulation kan vi löpande skruva på lösningarna och bl a kunnat göra projektet ännu mer hållbart. Denna fastighet kommer sätta standarden för alla våra projekt framöver. Och vi strävar hela tiden efter ännu mer innovativa lösningar, säger Andreas Gibrand, Head of Construction på Panattoni, och ansvarig för byggnationen av Panattoni Park Enköping.

Fastigheten kommer att certifieras med hållbarhetsstandard BREEAM Excellent. Några av byggnadens hållbara aspekter utöver bergvärmen och förberedelsen för solpanelsinstallation, är att man på grönytorna planterat ängsgräs, träd och buskar. Alla träd som har kunnat sparas står kvar och stenbumlingar från schaktarbeten har lagts upp i högar för att ge skydd åt djur, även stockar har lagts upp för att gynna insekter.

– Jag är väldigt stolt över Panattonis organisation och vad vi lyckats åstadkomma på knappt ett år. Panattoni kan efter så kort tid sedan etableringen på den svenska marknaden nu ta emot hyresgäster för inflyttning på hela 68 000 kvm. Det var ett pilotprojekt som blev ett riktigt flaggskepp. Just nu producerar vi dessutom inom den gyllene triangeln – Mälardalen, Göteborg och Skåne – inte mindre än 230 000 kvm effektiva ytor vilka vi löpande kommer att kunna tillföra marknaden och erbjuda kunderna vid direkta behov av logistiklösningar, säger Fredrik Jagersjö Rosell, Managing Director Panattoni Sverige.

Fakta Panattoni Park Enköping
Byggnaden består av totalt 68 000 m2 med ett CO2-avtryck 52 % lägre per kvm än SGBC:s riktvärde för logistikbyggnader. 9 700 m2 är lagerentresol som är fördelat längs de båda långsidorna. I anknytning till respektive entré finns på entresolen också de båda konceptkontoren. Fastigheten erbjuder dessutom  utomhuslagring på omkring 25 000 m2 samt lastgårdar på båda sidor av fastigheten vilket möjliggör genomgående flöden. Ytorna kan fördelas på en till fem hyresgäster från cirka 5000 m2.

Total yta: 68 000 kvm

Fri höjd: 12 m

Pelarindelning: 15 * 22,5

Min. hyrbar yta: 5 000 kvm

Golvbärighet: 20 t/kvm

Belysning: LED 300 lux

Sprinklersystem: ESFR

Markportar: 3 st

Lasthus: 56 st

Uppvärmning: 8 st bergvärmepumpar

Solpaneler: Möjligt för installation om 6 MW

BREEAM: Kommer att certifieras Excellent