Östgötaregionen storsatsar som logistikläge

Östgötaregionen storsatsar som logistikläge

– Norrköping och Östgötaregionen har framtiden för sig som logistikläge, säger Pontus Lindblom. Foto: Lena Sonne.

Norrköpings och Linköpings kommun, Region Östergötland, Norrköpings hamn och Linköpings universitet går samman i en storsatsning på ett fysikt logistikkluster. – Vi har ett enormt högt tryck på logistiketableringar i regionen just nu, säger Pontus Lindblom, näringslivsdirektör, Norrköpings kommun.

Flera välkomna besked om satsningar på infrastruktur gör att logistikläget Östgötaregionen – med Norrköping, Linköping, Mjölby och Motala, står starkt. Detta är ett skäl till att flera av regionens aktörer nu går samman för att under en treårsperiod bygga upp och etablera ett gemensamt, fysiskt kompetenscenter – på plats i Norrköping.

– Vi vill samla kompetens och operativa enheter för aktörer inom logistik under ett tak, för att göra det enklare att verka och etablera sig i regionen. Eftersom det här är en stark kompetenssektor med forskning och utveckling vid Linköpings universitet, vill vi än tydligare göra ett avtryck, säger Pontus Lindblom.

Redan tidigare har aktörerna samarbetat i nätverket “Logistikia” – nu får man även en fysisk samlingspunkt.

Pampushamnen byggs ut – en investering på en miljard kronor med byggstart i år. Illustration: Norrköpings Hamn.

Miljardinvestering i hamnen

Aktörerna gör en första ekonomisk satsning på sex miljoner kronor i samverkan med Tillväxtverket. Första steget blir attanställa en senior projektledare inom logistik som tillsammans med styrgruppen och näringslivet snabbt bygger upp strukturen för det nya logistikklustret.

Bakgrunden är de stora satsningar på infrastruktur som just nu görs i regionen. Ostlänken, den första delen i det framtida höghastighetsnätet mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö är på gång. I höstas togs första spadtaget för godsspåret Kardonbanan, som ska förbinda södra stambanan med Norrköpings hamn och den nya godsbangården på Malmölandet. Norrköpings kommun ska också investera en miljard i utbyggnaden av containerhamnen i Pampushamnen. Med 640 meter ny kaj fördubblas hamnen här. Bygget påbörjas 2018 och som beräknas stå färdigt 2023-2024.

– Vi har en unik godsbalans tack vare de fyra transportslagen. Vi utgör en intermodal nod i det här sammanhanget, säger Pontus Lindblom.

Årets största bygge

Östgötaregionen ligger på tredje plats i listan över Sveriges tredje bästa logistiklägen 2018.  Norrköping får också årets största logistiketablering när NRP och Wilfast bygger ut Rustas centrallager med 46 000 kvm. Efter utbyggnaden blir Rustalagret 117 000 kvm stort och Sveriges tredje största efter Julas jättelager i Skara (153 500 kvm) och Coops lager i Bro (143 000 kvm). Även PostNord bygger ut sitt Bauhaus-lager med 10 000 km så totalt räknar regionen hem 56 000 kvm nya logistikytor 2018.

– Fler logistikaktörer och logistikkonsulter än någonsin vill vara med i vår utveckling, säger Pontus Lindblom.

– Vårt geografiska läge och satsningarna på sjöfart och järnväg gör att vi kommer kunna erbjuda hållbara transportlösningar, vilket är och kommer bli allt viktigare. Norrköping och Östgötaregionen har framtiden för sig som logistikläge.

Av Klara Eriksson

Ur Intelligent Logistik nr 1 2018

 


Läs mer