Nya regler hotar flygande frakt

december 2, 2015 FASTIGHETER , IT/TEKNIK , TRANSPORT
2013 meddelade Amazon att leveranser i utvalda områden skulle utföras av kommersiella drönare med start 2015. Det utlöste stor uppståndelse och man talade om leveransernas "rymdålder". Men ännu har drönarna inte kunnat lyfta från marken.

2013 meddelade Amazon att leveranser i utvalda områden skulle utföras av kommersiella drönare med start 2015. Men ännu har drönarna inte kunnat lyfta från marken. Foto Amazon

Framtiden för drönarleveranser kan stå på spel på grund av skyhöga fastighetskostnader och krav från den Europeiska kommissionen om hårdare reglering. Det slår en färsk rapport från Colliers fast. 

Eftersom försäljningen på nätet ökar finns det också ett växande behov av lokala leveranshubbar som levererar varor till konsumenter.

- Med stigande hyror och mer komplicerade förordningar om luftrummet kan drönare ställa till med mer problem än det är värt, säger Tim Davies, ansvarig för EMEA Industrial and Logistics på Colliers International.

– Med stigande hyror och mer komplicerade förordningar om luftrummet kan drönare ställa till med mer problem än det är värt, säger Tim Davies. Foto Colliers

– Med stigande hyror och mer komplicerade förordningar om luftrummet kan drönare ställa till med mer problem än det är värt, säger Tim Davies, ansvarig för EMEA Industrial and Logistics på Colliers International.

Analysen i rapporten  European Retail & Logistics Insights – From Sheds to Shelves visar att industriella fastigheter spelar ut alla andra typer av kommersiella fastigheter. Efterfrågan på lokaler från företag som Amazon har stigit och värdet på fastigheter ökar. Leveranskostnaderna för den sista kilometern påverkas av den begränsade ytan runt städer som London, där andra fastigheter som bostadshus ofta får större politiskt stöd.

Fastighetskostnaderna gör det dyrare att flytta varor samtidigt som regleringarna troligtvis kommer att sätta käppar i hjulet för drönarleveranser. Europeiska kommissionen sa förra året att man vill ha ytterligare regleringar för kommersiella drönare som ska gälla i hela EU. Kommissionen menade att ytterligare regleringar kan behövas för att förhindra problem med säkerhet, sekretess och dataskydd. Kommersiella drönare kan bära avlyssningsenheter och därmed hota sekretessen för bosatta, företag och offentliga organ som finns i drönarnas flygväg. Det har lett till oro för den nationella säkerheten och integritetsintrång samt för bullerföroreningar.

Tim Davies tror att den ökande oron för kommersiella drönare i luftrummet leder till förordningar som kan kullkasta planerna för en högteknologisk revolution av leveranser.

– Rapporten menar att återförsäljare i stället kan utnyttja befintliga metoder bättre, som Londons växande nätverk av Uber-taxibilar och lager i butiken, säger Paul Souber, chef på Central London Retail Agency.

2013 meddelade Amazon att leveranser i utvalda områden skulle utföras av kommersiella drönare med start 2015. Det utlöste stor uppståndelse och man talade om leveransernas “rymdålder”. Men ännu har drönarna inte kunnat lyfta från marken.


Läs mer