NTEX stämmer Hemfosa på 75 miljoner

oktober 29, 2015 Arbetsmarknad , Fastigheter
NTEX stämmer Hemfosa på 75 miljoner
Golvet i skogsterminalen som NTEX hyrt av Hemfosa sedan 2012 håller inte för den tunga hanteringen och NTEX har nu lagt ned verksamheten.  Foto: Göteborgs hamn

Golvet i skogsterminalen som NTEX hyrt av Hemfosa sedan 2013, håller inte för den tunga hanteringen och NTEX har nu lagt ned verksamheten i terminalen.
Foto: Göteborgs hamn

Transport och speditionsföretaget NTEX Logistics har stämt Hemfosa Fastigheter på 75 miljoner kronor. Konflikten gäller golvet i skogsterminalen i Göteborgs hamn, som enligt NTEX inte hållt för den tunga hanteringen, vilket bryter mot hyreskontraktet.
– Vi tvingades till detta för att den terminal vi hyrt av Hemfosa Fastigheter inte uppfyllt de krav som krävts för att bedriva en fullskalig verksamhet och som vi dessutom är garanterade i hyreskontraktet, kommenterar Thomas Ström, vd och ägare till NTEX.

NTEX Logistics meddelade i våras att de ville lägga ned sin skogsterminal på 20 000 kvm intill Göteborgs hamn och varslade samtidigt de 60 anställda. Anledningen är enligt NTEX att golvet i terminalen, som stod färdig 2012, inte håller för hanteringen. Tvisten mellan fastighetsägaren Hemfosa och NTEX har tagits till tingsrätten, och NTEX har krävt att få lämna hyreskontraktet som skrivits fram till 2022, eftersom verksamheten inte kunnat bedrivas fullt ut.

NTEX vd Thomas Ström. Foto NTEX

NTEX vd Thomas Ström. Foto NTEX

– Speciellt anmärkningsvärt är det att Hemfosa, nu när vi lämnat fastigheten, har börjat bryta upp golvet och således startat den renovering som vi krävde. Hela golvytan är uppbruten och vi har bildbevis på detta, fortsätter Thomas Ström.

NTEX Logistics uppger att bolaget under en längre tid försökt att få hyresvärden, fastighetsbolaget Hemfosa, att förstå vilka problem det undermåliga golvet inneburit för verksamheten. NTEX har inte kunnat bedriva sin planerade verksamhet i lokalerna, då det inneburit risk för skador på såväl personal som gods.
“Till en början var Hemfosa medgörliga och visade intresse för att finna en lösning. Efter några månader blev de dock helt kallsinniga och slutade att besvara såväl telefonsamtal som mejl. Idag förs kontakt enbart via jurister.”skriver NTEX i ett pressmeddelande.
På grund av det bristfälliga golvet har NTEX Logistics tvingats avveckla sin verksamhet med stora oplanerade kostnader som följd.
– Nu har vi lagt ner och stängt verksamheten. Istället för att försätta den i konkurs har vi sagt upp personalen på rätt sätt, men sitter ändå fast med långtgående avtal för maskiner och annan utrustning, säger Thomas Ström.
Hemfosa har tidigare beskyllt byggherren NCC för att vara ansvariga för det undermåliga golvet i fastigheten. Nu har NTEX stämt Hemfosa på 75 miljoner kronor.
Hemfosa sålde hela sit logistikfastighetsbestånd till Estancia Fastigheter i februari i år, inklusive den aktuella skogsterminalen. Hur detta påverkar tvisten är dock oklart.

Text Hilda Hultén

 


Läs mer