Maersk väljer Årsta kombiterminal

december 18, 2012 Fastigheter , Logistik , Logistiklägen , Transport

Maersk väljer kombiterminalen i Stockholm Årsta som knutpunkt för sina containerflöden. Uppdraget omfattar transport med tåg mellan Göteborg och Årsta samt lastning och lossning med tillhörande depåhantering.

– Årsta och närheten till Stockholm är ett tungt argument för att vi valde denna lösning, kommneterar Joakim Palm, försäljningschef hos Maersk Line.

Tågtransporterna utförs av Örebrobaserade TM Rail som etablerade sin tågpendel mellan Årsta och Göteborgs Hamn i augusti. Pendeln avgår fem dagar i veckan i båda riktningarna och Maersk volymer blir ett viktigt tillskott.

– Vi är stolta över att Maersk har valt att åka med oss. Det handlar om att våga satsa och visa att det går att sköta tågtrafik på ett sätt som kunderna är vana att jobba på med till exempel biltrafik. Nu hoppas vi att fler aktörer ser fördelarna med vår trafik på sträckan, säger Bengt-Erik Johansson på TM Rail.

Terminalen i Årsta drivs av Logent, som  sedan starten av affärsområdet Ports & Terminals fokuserat på att bygga en heltäckande intermodal terminalstruktur. Satsningen har hittills resulterat i terminaletableringar i Göteborg, Stockholm, Nynäshamn, Sundsvall och Umeå.

Michael Arvidsson, affärsområdeschef på Logent, tycker att nyttan är uppenbar för användarna.

– Att operera flera hamn- och kombiterminaler på strategiska platser ger oss möjligheten att vara med och påverka både riktning och volym på flödena. Det ger oss också bättre förutsättningar för att tillsammans med tågoperatörerna utveckla behovsanpassade koncept och erbjudanden.

Bakgrund Maersk, TM och Logent:

Maersk Line är världens ledande containerrederi med kontor i fler än 125 länder, en flotta på över 500 fartyg och närmare 1 900 000 containrar. Maersk Line ingår i danska A.P. Moller – Maersk Group som totalt har cirka 120 000 anställda. Skandinaviska Maersk Line med huvudkontor i Göteborg har cirka 170 anställda. Företaget har även säljkontor i Stockholm, Oslo, Århus och Köpenhamn.

TM Rail är ett nystartat företag med bas i Örebro. TM Rail ingår i TM-koncernen och är ett delägt dotterbolag till TM Terminal. I dagsläget trafikerar TM Rail Stockholm/Årsta, Örebro och Göteborg.

Logent är en tjänsteleverantörverksamma inom tredjepartslogistik, logistik och tull samt bemanningslösningar, entreprenad- och sitelösningar, hamn- och terminalutveckling samt utbildning och IT-stöd inom logistik. Logent finns på ett flertal orter i Sverige och Norge med ca 2 000 anställda. Under 2013 beräknas Logent omsätta ca 1,5 miljard SEK.


Läs mer